Скільки діє довідка про придатність до військової служби у 2024

vlk_-extra-large

В Україні триває загальна мобілізація, і кожен військовозобов’язаний має пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Ця процедура включає детальне медичне обстеження, яке визначає здатність громадянина до військової служби, – передає «Наше Місто» з посиланням на Наказ МОН.

Згідно з наказом Міністерства оборони України № 402, під час воєнного стану висновок ВЛК дійсний протягом одного року. У мирний час термін дії рішення збільшується до п’яти років. Це означає, що особа може бути викликана на повторне обстеження через 12 місяців після попереднього висновку.

Проходження ВЛК відбувається після отримання військовозобов’язаним повістки від територіального центру комплектування (ТЦК). Повістку на медкомісію вручають після уточнення особистих даних та наявності підстав для відстрочки, якщо такі є.

Також на ВЛК можуть направити військовослужбовців після поранень, травм або інших ушкоджень. Варто зазначити, що статус “обмежено придатний” скасовано, тож ті, хто був визнаний таким раніше, повинні пройти повторне обстеження протягом 9 місяців.

Оскарження рішення ВЛК: можливі підстави

Рішення ВЛК можна оскаржити за наявності обґрунтованих підстав, серед яких:

  • Помилки при діагностиці захворювань лікарем іншої спеціалізації.
  • Недооцінка впливу кількох захворювань одночасно.
  • Неправильне визначення ступеня порушення функцій організму.
  • Помилки під час проведення медичного обстеження.

У разі таких випадків військовозобов’язаний може подати апеляцію на рішення комісії.