Смарагдове місце сили та загадкова історія пам’ятника Шевченка: Цікавинки, які приховує Дніпро

o_1hm7b46p91jt1d1hstu1ua01as91c

У Дніпрі туристичний інформаційний центр продовжує проводити екскурсії містом.

Сьогодні – для ЗМІ. Оглядовий майданчик парку ім. Шевченка, Монастирський острів, де велично височиє пам’ятник Кобзареві та загадкова куля бажань.

Оксана Білоус — сертифікована гідеса. Жінка по краплинах збирає цікаві історії про місто й охоче ділиться з бажаючими.

«Вирішила зробити екскурсію з такими локаціями, бо про них можна розповідати безкінечно. Їх історія загадкова. Перша — оглядовий майданчик у парку Шевченка. На перший погляд можна впізнати лишень популярну фотозону. Проте, тут поруч був зимівник Лазаря Глоби. На цьому місці була стоянка первісних людей. Тут було місце, де збирались рибалки. А до так званого «приборкання» річки Дніпро тут відкривався неймовірний вид на ревучі пороги. Нині – можна подивитись спокійну річку й неймовірні краєвиди міста», — показала Оксана Білоус.

А історія встановлення пам’ятника Шевченку — досі нерозкрита, наголосила гідеса.

«У 1949 році стояв саме у парку Шевченка пам?ятник. А через декілька років постав новий, вже на Монастирському острові. Так стояли два Шевченка, але на різних берегах. Подейкують, що на Монастирському не повинен був постати пам?ятник Тарасові Григоровичу. Бо одяг сучасна й на штанях є лампаси. Такий одяг поет не носив. Нині стоїть тільки один. З першим монументом історія трагічна», — каже пані Оксана.

А найзагадковіше місце сучасності — смарагдова куля бажань.

«Її й розбивали. Її ненавиділи. Невідомий автор. І чому закралася саме така ідея. Але це місце притягує і містян, й туристів. Коли підіймаєшся — бачиш місто, немов на долоні й наповнюєшся енергією. Також про цю кулю можна говорити як про своєрідний масонський знак», — наголосила екскурсовод Оксана Білоус. 

Це, авжеж, не всі цікавинки Дніпра.

«Містом є безліч «най локацій», які варто відвідати. Вони привертають увагу не тільки дніпрян, але й гостей міста. Детальніше про цю та ще безліч екскурсій можна дізнатися, написавши у месенджер туристичного інформаційного центру. Або за телефоном: +38 067 602 60 90. До того ж запрошуємо на наш наступний захід — безкоштовна екскурсія «На крилах амура», яка відбудеться 14 лютого  о 12:00», — підсумувала Ольга Стасенко, начальниця «Туристичного інформаційного центру»

За матеріалами ДніпроTV.