Смерть через вейп? Дівчина ледве не померла від одноразки

1-7

Втратила шматок легенів через одноразку. У 17-річної британки Кайли Блайт виявили дірку у легенях через паління електронних сигарет. Раніше дівчина викурювала 4000 затяжок за тиждень, а це майже 12 пачок звичайних цигарок. Після важкої операції британка кинула палити і каже, що тепер боїться усіх цих електронних пристроїв. Що загрожує курцям одноразок та вейпів?

“Я була у домі мого друга і втратила свідомість. Але я, очевидно, неодноразово втрачала свідомість через низький тиск, тому насправді нічого про це не думала”, – розповіла Кайла Блайт.
На ранок дівчина могла лежати лише в одному положенні та було важно ходити через біль у легенях.

“Я сказала своєму татові, і він відвіз мене до лікарні. Стало зрозуміло, що щось не так, коли нас привезли туди і сказали, що мені необхідно негайно зробити рентген. Потім пояснили, що потрібно вставити дренаж, щоб видалити все те повітря, яке руйнувало мої легені”, – сказала вона.
Електронка була постійним супутником дівчини, за тиждень вона робила понад 4000 затяжок вейпу. Батько Кайли, який був активним курцем, після пережитого повністю відмовився від паління.

“Коли їй робили операцію, я пішов до їхнього магазину і мені купили це на пробу. Це було чудово. Тож можна зрозуміти, чому воно подобається дітям”, – каже батько дівчини Марк Блайт.
Лише за кілька тижнів після цього, рідна сестра Кайли також ледь не померла, її легеня відмовила, також через звичку курити електронні сигарети.

В Україні майже 15% підлітків віком від 13 до 15 років вживають нікотин. Із них майже 18% — це хлопці, 12% — дівчата.

Також палять приблизно 24% дорослого населення. Олександр входить у цей відсоток, каже,має таку звичку з 19 років, а електронки почав вживати 4 роки тому.

“Ця рідина коштує не так багато, її вистачає надовго. Кожен сам вирішує, що йому: курити чи не курити. Ніхто не може заборонити”, – сказав Олександр.
Проблема одноразок в тому, що, використовуючи їх, ти не контролюєш кількість затяжок. І іноді ця цифра може лякати.

“500-600 десь у день, але, коли виникає “запара” або ще щось, то й до 800 доходило”, – зазначив Олександр.
Через те, що електронні пристрої для паління з’явилися не так давно. Ще повністю не досліджено їх вплив на організм людини. Дирка у легенях – лише один із можливих наслідків. В Україні таких випадків не було, проте були і страшніші діагнози внаслідок неконтрольованого паління.

“На жаль, подібні випадки вже траплялися в моїй практиці: це жінки, дівчата та хлопці молодого віку, які палили. І, на жаль, це призвело до змін на слизовій оболонці, які спричинили захворювання на рак”, – повідомила лікарка отоларинголог Катерина Руда.
Рак язика чи порожнини рота лікується дуже складно, хіміотерапія або дуже важка операція – єдине, що може врятувати хворого. Провокують рак складові електронної сигарети, які використовуються не за призначенням.

“По-перше, це гліцерин, який, як нам відомо, широко використовується в харчовій промисловості і вважається безпечним. Проте, при нагріванні в електронних сигаретах він утворює пару, яка може бути дуже шкідливою для здоров’я. Вдихання такої пари може призвести до пошкодження легень, виникнення онкозахворювань”, – наголосила Катерина Руда.
Також пропіленгліколь та ароматичні суміші можуть викликати запалювальні процеси. Аби зменшити обіг електронок, в Україні набув чинності новий закон. З 11 липня 2024 року в магазинах заборонили продаж ароматизованих цигаркок, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідин до них.

 

За матеріалами ДніпроTV.