Соціальна стипендія студентам: хто зможе на неї розраховувати з 1 січня 2024 року

student

З 1 січня 2024 року студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які були в російському полоні, увʼязнені, або позбавлені свободи будь-яким іншим способом через агресію Росії проти України, а також їхні діти зможуть отримувати соціальну стипендію. Зміни ухвалив Кабінет міністрів.

Про рішення повідомило Міністерство соціальної політики. Там зазначено, що для того, аби отримати стипендію, студенти мають подати витяг із Єдиного реєстру осіб, у якому зазначено, що вони були позбавлені свободи під час повномасштабної війни в Україні. Дітям таких громадян потрібно також отримати виписку або копію рішення про встановлення цього факту.

"Урядом ухвалено Постанову, відповідно до якої з 1 січня 2024 року соціальні стипендії зможуть отримувати студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які були в російському полоні, ув’язнені чи в будь-який інший спосіб позбавлені свободи через збройну агресію РФ проти України, а також їхні діти", – йдеться в повідомленні відомства.

Також було спрощено перелік документів, які потрібно надавати, щоб отримати стипендію для дітей учасників бойових дій. Крім цього, оптимізували процедури отримання допомоги для осіб з інвалідністю з дитинства, дітей з інвалідністю та осіб, які не мають права на пенсію.

Учасники бойових дій та їхні діти для того, аби оформити соцстипендії, мають надати довідку про безпосередню участь у бойових діях, якщо в них немає оформленого посвідчення УБД.

Якщо було втрачено паперові документи, соціальну допомогу будуть призначати на основі сканованої копії виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією або медичного висновка про дитину з інвалідністю. Таке рішення було ухвалено через те, що під час воєнного стану часто втрачаються паперові документи, необхідні для призначення соцдопомоги.

За матеріалами OBOZ.UA