Сьогодні день народження святкує відома акторка з Дніпра

лип1

Сьогодні, 9 липня, відзначає 84-й день народження наша землячка Лія Ахеджакова, відома своїм талантом та громадянською позицією, передає Горсовет.

Російська акторка театру і кіно з першого дня війни підтримує Україну і засуджує дії путіна.

лип

Я народилася у Дніпропетровську. Мої батьки працювали до Другої світової у ​​Дніпропетровському російському драматичному театрі ім. М. Горького: тато був режисером, а мама актрисою.

Ахеджакови — старовинний адизький княжий рід, але в період радянської влади афішувати такі дані не рекомендувалося. Можна було опинитися у таборах для «ворогів народу». Тож батьки й поїхали шукати щастя до інших країв.

У Дніпропетровську ми прожили лише три роки — почалася війна. До того ж, у мами виникли проблеми зі здоров'ям, і наша родина повернулася до Майкопа, — згадує свою біографію Лія Ахеджакова.

ше

Лія бачила, як важко працювали її батьки. Вона добре пам'ятає, як мама, виснажена спекою, прибігала додому, обливалася холодною водою з колодязя, щось швиденько їла на ходу і знову тікала до театру.

Вночі прислухалась, чи дихає мама

Такі обливання даремно не пройшли: у мами почалися застуди, потім запалення легенів, і зрештою лікарі діагностували туберкульоз.

ше1

 
Мама не покинула театр, вона продовжувала грати в спеку, затягнута в корсет, з перукою на голові і з наклеєними віями, а за лаштунками відкашлювалася кров'ю.

Дівчинка пам'ятає змалку постійний страх втратити маму. Молоду жінку все більше мучив туберкульоз, і маленька Лія часто прислухалася ночами, чи дихає вона. У легшій формі страждав на це захворювання і вітчим.

Її батьки були акторами, які, втім, не бажали дочки такої самої, як у них, долі. Вони мріяли, що Лія стане лікарем, інженером, біологом. Її мати часто хворіла. Актриса згадує, як прокидалася в холодному поті, прислухаючись, чи дихає мама.

ше2

Лія написала листа Сталіну

Коли дівчинці було 10 років, вчителька у школі на уроці розповідала про досягнення радянської медицини та про те, що у московському НДІ розробили навіть ліки від туберкульозу.

Лія наважилася написати листа самому Сталіну з проханням допомогти її батькам та дістати необхідні ліки, навіть пообіцяла при цьому завжди добре вчитися та отримати після закінчення школи золоту медаль. Щодня дівчинка з нетерпінням чекала на відповідь.

З усіх предметів знання на «відмінно»

Невідомо чи дійшов лист до вождя народу, але одного разу в квартиру Ахеджакових пролунав дзвінок, а на порозі стояв листоноша з посилкою, в якій були необхідні ліки, які врятували мамі життя. І свою обіцянку про золоту медаль Лії довелося виконати, і це при тому, що вона не була в школі старанною ученицею.

Ахеджакова буквально гризла кожну шкільну науку і витягла з усіх предметів знання на «відмінно». Перший фільм, у якому актриса знялася ще дитиною був «Старі шкапи», у ньому зіграв і батько Лії, в ролі тата дівчинки. Акторка з самого дитинства мріяла про сцену, але коли виросла, то вирішила, що таланту в неї немає і вступила до Московського інституту кольорових металів і золота.

ше

Провчившись півтора роки, Лія схаменулась і вирішила повернутися на сцену. Вона вступила до ГІТІС, успішно закінчивши його у 1962 році.

З 1973 року Ахеджакова починає зніматися в кіно, особливу популярність їй приносять фільми «Небеса обітовані», за яку вона отримала премію «Ніка», «Службовий роман», комедійний фільм «Гараж», та епізодична роль у «Іронія долі, або С легкою парою!»

Вони одружилися влітку 2001 року і з того часу живуть душею.

Лія не боїться демонструвати свою думку

Лія не боїться відкрито демонструвати свою громадянську позицію. Але в душі Лія - справжня дачниця, любить вирощувати квіти, овочі, у вихідні часто влаштовує посиденьки з друзями.

Лія та Володимир не мають дітей, проте їхній будинок ніколи не буває порожнім. Двері їхнього будинку завжди з любов'ю та теплом відчинені для всіх друзів та знайомих. Разом із ними живе багато собак, яких Ахеджакова колись дала притулок.

У її будинку живе багато собак, яких вона колись дала притулок. Актриса завжди готова виступити за справедливість і допомогти комусь словом, комусь справою.

Нагадаємо, раніше ми писали У Дніпрі синоптики прогнозують дощі та грози  У лікарні померла 20-річна дівчина, яка потрапила під ворожий обстріл у Кривому Розі