Спрощена процедура формування ОСББ: третина багатоповерхівок у Дніпрі вже створила об'єднання

dsc_0363

З кожним роком кількість об’єднань співвласників багатоквартирних  будинків у Дніпрі зростає. Городяни гідно оцінили переваги колективного управління своїм будинком. Очевидно, що разом легше вирішувати найскладніші проблеми. Наразі майже третина великих будинків міста перейшли саме на таку форму управління своїм спільним майном. Це один з кращих показників у країні. Крім того, тепер ще й спростилась процедура створення ОСББ. На що треба звернути увагу дніпрянам, розповість «Наше місто».

– Дніпро – один з лідерів, що до самоорганізації, – зазначає Владислав Макарец,  начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення міськради. – Наразі у нас  близько 1900 будинків ЖБК, або ОСББ, або ОК ЖБК, що складає майже 30 відсотків від всього житлового фонду багатоквартирних будинків міста. Це доволі великий показник і їх  стає все більше.
Нагадаємо, що  створити ОСББ доволі просто. Для цього потрібне бажання  жителів будинку.

– Якщо є ініціатива – є ОСББ, – каже Владислав Макарец. – Найголовніше, що потрібне зробити: визначитись с головою правління, з тими, хто буде в цьому правлінні, з розміром квартплати. Решта -справа техніки. Процедура створення об’єднання була прописана у законі України № 2866 «Про ОСББ». Але зараз  вона трохи спростилася. У листопаді 2023-го набрав чинності відповідний закон. Протокол перших установчих зборів не потребує підпису нотаріусу. Зменшилася кількість голосів, необхідних для ствердження кошторису. Тобто рішення про створення ОСББ та розміру квартплати може бути в одному протоколі, за якій проголосували більше половини жителів будинку.
Чиновник зазначив, що певна складність полягає в тому, що треба оповістити усіх мешканців будинку. Що робити, коли дехто не проживає за місцем реєстрації? У такому випадку міська влада безкоштовно надає відомості щодо співвласників та площі їхніх квартир.

Така послуга діє вже кілька років.  Для цього необхідно звернутися до департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур міськради (вул. Старокозацька, буд. 58, кімната 213).

Ольга Федик, державний реєстратор відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур додала, що усі подробиці  щодо спрощення управління багатоквартирними будинками зазначені у статті 6 відповідного закону.