Стало відомо, що хочуть вкрасти окупанти на Запорізький АЕС

162782-1_large

На атомній електростанції Запоріжжжя росіяни намагаються отримати недоступні їм технології. Про це повідомляє Gorsovet.

Про це було оголошено в ефірі українського телеметрафона директором Центру досліджень енергетики Олександром Хархенко.

За його словами, мета захоплення електростанції, крім військових, є технології.

Я знаю, що протягом багатьох років експерти російської ядерної промисловості шукали певні технології, які їм не були доступні, які були належними американськими компаніями. На станції Zaporizzhya паливо Westinghous Американці. Наприклад, паливо, зроблене американцем, компанія працює на 50% довше в реакторі, ніж Росатомовський. Вони дуже хотіли цих технологічних таємниць, - сказав Хархенко.

За його словами, відомо, що росіяни, які перебувають на станції, розслідували все це.

Вони вимкнули камери, які були спрямовані на місця зберігання палива, розблокуючи комп'ютерні системи, що містять відповідне програмне забезпечення. Тому ми точно знаємо, що вони полювали на таємниці і, на жаль, є враження, що вони їх отримали, - сказав Хархенко.

Він підтвердив, що ситуація на Запорізький АЕС складна, але Хархенко  впевнений, що росіяни не підірвуть її.

Якби у них був план привести ситуацію до вибуху, то їм довелося б діяти трохи інакше, не так, як вони діють зараз. Тому я хочу вірити, що це провокації. Звичайно, ситуація складна.Звичайно, постачання необхідних матеріалів, оновлення обмежене ... але я впевнений, що світ вже зрозумів небезпеку. І мені здається, ми побачимо активні дії У цьому напрямку найближчим часом. Існують активні переговори, активні консультації, і я впевнений, що вони дадуть свої результати, - сказав Хархенко.

Він вважає, що росіяни ще не знають, що робити далі.

Судячи з того, що звучало на Раді Безпеки ООН та дій, які відбуваються зараз, вони (окупанти) просто не розуміють, що робити далі. Вони намагаються штучно підвищити ступінь напруги, але не бачать, як події можуть розвиватися на їх користь. Очевидно, розрахунок полягав у тому, що всі будуть злякані, але цього не сталося. Навпаки, прозвучало прохання "вийдіть звідти". Я впевнений, що робота з Розатомом розпочнеться. Буде тиск, який призведе до звільнення станції Запоріжжжя, до демілітаризації територій  станції, - сказав глава Центру досліджень енергетики.

Він вважає, що незабаром російська федерація стане перед вибором, або звільнити атомну електростанцію, або зробити компанію  "Росатом" стане вигнанцем у всьому світі.

 "Росатом" має великий бізнес у світі. Інвестиційні проекти, постачання палива тощо. Вони дуже бояться їх втратити, і це один із багатьох доходів для росіян у всьому світі. І тепер коаліція, яка розвивається навколо цього питання, та міжнародна коаліція, яка розвивається навколо ядерної безпеки на основі ситуації на атомній електростанції Запоріжжжі, вона, я думаю, представить абсолютно цілеспрямований вибір для росіян досить короткий час . Або вони демілітаризують станцію, або вони втратять всі свої доходи по всьому світу, і  "Росатом" стане вигнанцем у всьому світі ", - сказав Хархенко.

Він зазначив, щодипломатична частина дуже важлива зараз.

Нагадаємо, що окупанти контролюють атомну електростанцію Запоріжжя з 4 березня.

Раніше ми повідомляли, що ЗСУ завдали удару по базі вагнерівців у Попасній