Страхова медицина – запобіжник і компенсатор лікарської помилки – лікар-пропозиціонер з Дніпра Сергій Солопов

solopov-1024x745

Генеральний директор міської поліклініки №4 міста Дніпра і активіст партії «Пропозиція» Сергій Солопов взяв участь у засіданні ПРОпозиціонери Клубу на тему «Право на помилку або ступінь відповідальності лікаря» в голосовому чаті Телеграм-каналу. Дискусію присвятили Дню медика, який відзначався 20 червня.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

Питання лікарської помилки потребує насамперед законодавчого врегулювання, адже це поняття юридично не визначене, наголосив пропозиціонер. Він також зазначив, що лікарська помилка далеко не завжди пов’язана з діяльністю медика. Адже фахівець працює з апаратурою, аналізами, протоколами, які не завжди спрацьовують на позитивний результат, констатував лікар.

У випадку лікарської помилки ключовим є відсутність злого умислу, що автоматично звільняє медика від кримінальної відповідальності, але може спричинити цивільну або матеріальну відповідальність. В країнах з розвинутою системою охорони здоров’я, таких як США, цей принцип закладений в основу страхування медиків. Страховка покриває завдану пацієнтові і його родичам шкоду, і таким чином вирішується проблема фінансової відповідальності медичного персоналу. В Україні ж лікарі позбавлені такої можливості. Хоча саме страхова медицина могла б стати запобіжником і компенсатором лікарської помилки. Її треба якнайшвидше впроваджувати», – висловив пропозицію Сергій Солопов.

Гендиректор дніпровської поліклініки також нагадав, що партія «Пропозиція» виступає за впровадження у ланці вторинної медичної допомоги системи співфінансування державою і муніципалітетом із правом залучення приватних інвестицій. Це могло б значно покращити матеріальний стан медичних закладів, а відтак – знизити ризик постановки неправильних діагнозів.