Тарифи мають бути прозорими, а субсидії – справедливими – пропозиціонер з Кропивницького Дмитро Бірець

Бирець

В соцмережі Clubhouse відбулося онлайн-засідання ПРОпозиціонери Клубу на тему «Що не так з тарифними субсидіями?». Свої пропозиції висловив голова фракції ПП «Пропозиція» у Кропивницькій міській раді Дмитро Бірець, передає "Горсовет" з постданням на сайт партії.

В нинішніх економічних умовах субсидії незамінні, вважає депутат. Адже відсоток незахищених верств населення досить високий, і тарифи для них часто є непідйомними. Водночас споживач субсидій має усвідомлено підходити до використання енергоносіїв, а влада контролювати дотримання принципу соціальної справедливості. Тому держава робить правильно, коли періодично верифікує тих, хто користується пільгами, і запроваджує монетизацію. А от тарифні взаємини між центральною та регіональною владою абсолютно незбалансовані, наголошує пропозиціонер Дмитро Бірець:

Тарифи, на мій погляд, мають бути ринковими, прозорими, виваженими і ні в якому разі не заниженими. При цьому місцеве самоврядування повинно отримувати більше повноважень від центральної влади в частині формування тарифів. Всім відома історія, коли газ для нашого КП «Теплоенергетик» із січня почав коштувати не 7 тисяч гривень, як було закладено в тарифі, а майже 11 тисяч за тисячу кубометрів. Через цю різницю з’явилася заборгованість КП перед «Нафтогазом» і як результат – арешт рахунків. І міська рада Кропивницького виявилася безсилою. Водночас всі компенсаційні механізми щодо пільг, передбачених законами, мають бути закладені в Муніципальному кодексі, на ухваленні якого наполягає партія «Пропозиція».

Голова місцевої фракції ПП «Пропозиція» додав, що центральна влада також має максимально забезпечити громади можливістю використання кредитних ліній в питанні впровадження технологій енергоефективності. І навів приклад місцевого проекту з модернізації центрального опалення, який без залучення кредитних коштів чи іноземних інвестицій може опинитися під серйозною загрозою.