Таємниці кохання Дмитра Яворницького: подробиці особистого життя видатного історика

iavornytskyi

Постать Дмитра Яворницького знакова для нашого міста. Він відродив історичну пам’ять у містян, був першопрохідцем у царині вітчизняної археології. Проте мало хто знає історію кохання талановитого історика та вченого, – передає «Наше Місто».

 Зараз у Дніпрі про науковця багато що нагадує. Центральний проспект, що розкинувся на кілька кілометрів – від залізничного вокзалу до пам’ятника Слави названий на честь вченого. На проспекті – історичний музей імені Яворницького. Поряд – пам’ятник-могила. За півкілометра від закладу культури – вулиця його імені та садиба, де кілька десятків років жив Дмитро Іванович. Життя вченого досліджене достатньо ґрунтовно. А ось про другу його половинку мало що відомо.

Вперше Яворницький одружився будучи досить молодою людиною. Але шлюб виявився невдалим. Довгі роки вчений жив без другої половинки.

Друзі познайомили Яворницького із Серафимою Бураковською. Між чоловіком і жінкою була велика різниця у віці, але це не завадило їхньому коханню. Разом вони ділили і радощі, і горе.

Подружжя прожило разом 22 роки. Серафима була поряд із Дмитром Івановичем, коли він тяжко помирав.

Дружина Яворницького лише на три роки пережила чоловіка. Серафима Бураковська померла у Дніпрі (тоді – Дніпропетровську) у 1943 році, коли місто було під нацистською окупацією. Через 35 років після її смерті садиба, де мешкало подружжя, стало меморіальним будинком-музеєм.

Докладніше – у сюжеті.

 

За матеріалами Наше Місто.