«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля»: діяльність шахтарок на Дніпропетровщині

ff43cc7-shahta-zhinky-4

У Дніпропетровські області неподалік Павлограда на одній з вугільних шахт жінки стали на заміну чоловікам, які пішли воювати. Так, кожен день 120 жінок спускаються на глибину кілька сотень метрів та виконують складну роботу, – передає «Наше Місто».

Ще близько 2 років тому кількість жінок, які працювали на шахті під землею дорівнювало нулю. Але після початку повномасштабного вторгнення сталися великі зміни. На шахтах неподалік Павлограда за два роки 3,5 тисячі шахтарів стали військовими, що дорівнює п’ятій частині співробітників. Для вирішення проблеми нестачі працівників, на тяжку роботу у шахтах тепер беруть жінок.

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля на Західному Донбасі. Готових фахівців, які прийшли б і працювали в тих умовах, в яких ми працюємо, майже немає. Через війну не вистачає людей”, – розповідає заступник головного виконавчого директора «ДТЕК Павлоградвугілля» Андрій Чернецький журналістам Економічної Правди.
Тож, після скасування заборони жінкам працювати на важких та небезпечних роботах у 2022 році, дедалі більше працівниць проходять навчання, аби опанувати новий фах та стати шахтарками.

Одна з шахтарок, Ольга, розповіла, що працює на своїй посаді лише пів року. До повномасштабного вторгнення жінка працювала на Авдіївському коксохімічному заводі, який з 2014 року регулярно випадав під обстріли з боку російської армії. Наразі в Авдіївці ведуться інтенсивні бої. Підприємство практично зруйноване – його відновлення в стає неможливим.

7e160d2-shahta-zhinky-1

Продовження читайте за посиланням.