Третій рахунок за газ в Україні: коли з’явиться нова платіжка і за що доведеться платити

ilyustratyvne-foto_large

В Україні планують запровадити третій рахунок за газ. Він буде призначений для оплати обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Відповідний закон був прийнятий у 2021 році, але його впровадження відкладали. 

У рамках реформи газового ринку в Україні з 2020 року споживачі стали отримувати два рахунки: за газ і за його доставку. Однак у тарифах облгазів на доставку не було закладено плату за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Ці мережі не належать облгазам, а співвласникам багатоквартирних будинків.

У 2020 році в Україні ухвалили зміни до закону про житлово-комунальні послуги. Згідно з ними, якщо співвласники не уклали договір про обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, вони автоматично приєднуються до такого договору з місцевим облгазом.

Дата запровадження “третьої платіжки” за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж поки невідома, але воно може відбутися до кінця 2023 року. Комісія з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) завершує підготовку нормативної документації та планує незабаром затвердити граничні тарифи на цю послугу.

Ідею нового платежу обговорювали ще у 2021 році, але тоді її відклали.

За матеріалами Наше Місто