У держархіві Дніпропетровщини проходить масштабна оцифровка фонду

arkhiv-v-tsyfri

У держархіві Дніпропетровщини проходить масштабна оцифровка фонду.  Цей проєкт став можливим завдяки співпраці області з американським генеалогічним товариством, повідомляє «Наше місто».

Документи, найстарішим з яких понад сто років. Долі та історії людей, які колись мешкали в Дніпропетровському регіоні: дані про їхнє народження, смерть, одруження, розлучення, встановлення батьківства, зміни імені  – поступово набувають цифрової форми. Робота над перетворенням  записів у пожовклих книгах  в електронне зображення розпочалася на початку вересня. 

Антон Яровой, спеціаліст з оцифровки документів пояснює, що фотографування – це тільки перший етап, другий – обробка даних і лише потім – оцифровка. 

Основне завдання – оцифрувати папери так, щоб добре було видно написаний на них рукописний текст. Адже чорнила вицвітають, а сторінки книг поступово “згасають”. 

Проєкт  розрахований щонайменше на декілька років. На першому етапі оцифрують майже 3 мільйони файлів з даними РАЦС та викладатимуть їх у загальний доступ. Далі візьмуться за обробку справ репресованих та реабілітованих.

Де саме шукати потрібну архівну інформацію дивіться у нашому сюжеті.

 

За матеріалами Наше Місто.