У Дніпрі цибуля та буряк стали золотими: ціни можуть ще більше здивувати

цибе

У Дніпрі та області протягом останніх тижнів суттєво зросла ціна на цибулю та буряк. Такого різкого стрибка не очікували навіть сільгозспаналітики, повідомляє Горсовет посилаючись на екслюзивний коментар відомого експерта Олександра Хорєва.

Багато цибулі з Польщі, проте й там запасів немає 

На сьогоднішній день основна пропозиція на українському ринку ріпчастої цибулі складається, здебільшого, з імпортної, польської. Зростання цін на цибулю аналітики пояснюють як скороченням запасів даної продукції в самій Польщі, так і значним зростанням цін на логістичні послуги. 

Як відзначають експерти, запаси торішньої цибулі в Україні практично вичерпані, через це, буквально за минулий тиждень дана продукція стала дорожчою в середньому на 30%.

У той час дана продукція нового врожаю з місцевих господарств на ринок практично не надходить, оскільки Херсонська та частково Запорізька область, які є одними з лідерів з вирощування ранніх овочів в Україні, на сьогоднішній день під окупацією. Попит на цибулю в Україні залишається досить активним, а пропозиція цього овоча щодня стрімко скорочується.

Майже все "повигрібали" в Польщі

За словами Хорєва, у Дніпрі цибуля зараз коштує в середньому в тричі вище, ніж на початку червня минулого року. На неї в супермаркетах стоять зависокі цінники, на що нарікають більшіть покупців. Із буряком ситуація більш проблематичніша, його майже немає, нікуди й везти. Запаси, які були в нашому регіоні, майже всі "підібрали". Практично все "повигрібали" і в сусідній Польщі, звідки останнім часом йшла більшість поставок. Із цибулею також нам добряче допомогла Голандія, товар везли і звідти. Така ситуація не лише в Дніпрі, але й в інших областях. 

Скільки зараз коштує цибуля та буряк

На даний момент цибуля коштує в роздріб від 24 гривень, на оптових точках обійдеться не менше 16-19 гривень за кг, щодо буряка, то з ним ситуація важче - товару практично немає.

Буряк сьогодні вартуватиме в магазинах від 30 гривен, тоді як на опті він буде аж 22-25 гривень. Таких цін ще не було ніколи, пояснює експерт.

Цибулею люди користуються частіше, вона необхідна в багатьох стравах і економити на ній навряд чи зможе господиня, чого не скажеш про буряк. Якийсь борщ без буряка зварити можна, якщо родина хоче трохи заощадити, - прокоментував Хорєв.

Які прогнози, чи впаде ціна?

Як запевнив сільгоспаналітик Хорєв, ситуацію виправить свіжий урожай овочів, який в наших регіонах з`явиться не раніше, ніж за кілька тижнів. Якими будуть ціни, ніхто сказати не може, бо це залежить від багатьох факторів. Але, скоріше за все, вони будуть нижчими, ніж коштує цибуля та буряк зараз. 

Проте, не варто забувати й про такі чинники, як вартість палива та девальвація гривні. Усе це також дуже впливає на остаточну ціну овочів, які ми купуємо.

Нагадаємо, раніше ми писали У Дніпрі завтра у деяких районах будуть перебої з водою: відомі адреса   На Дніпропетровщині із сьогоднішнього дня повітряна тривога лунатиме інакше