У Дніпрі оголосили про приватизацію унікального заводу

maxresdefault - 2024-06-19T041620.176

Фонд державного майна оголосив про приватизацію Дніпропетровського експериментального протезно-ортопедичного підприємства (ДЕПОП). Це підприємство виставлено на продаж з початковою вартістю 114,87 млн грн, що робить його потенційно найдорожчим серед інших подібних заводів, які продає держава. Про це повідомляє "Дніпро Оперативний" із посиланням на сайт Prozorro.Продажі.

Підприємство ДЕПОП знаходиться на проспекті Хмельницького у Дніпрі. Завод має гарний фінансовий стан: у 2023 році він отримав прибуток у розмірі 2,5 млн грн, а за перший квартал 2024 року – 1,15 млн грн. У підприємство немає простроченої заборгованості. 

Також є приміщення у Запоріжжі (вулиця Грищенка) та Кривому Розі (Центральний проспект).

Приватизаційний договір передбачає, що інвестор зобов'язаний зберегти профіль діяльності підприємства щонайменше на десять років і не звільняти працівників протягом шести місяців після придбання.

"Дніпро Оперативний" показував роботу заводу:

Що каже директор заводу?

Директор заводу Олексій Штанько заявив, що рішення про приватизацію підприємства є незаконним. За його словами, «Державне комерційне підприємство «Дніпропетровське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство» – це не просто протезний завод, а медичний заклад, який має ліцензію Міністерства охорони здоров’я України.

«Ми ведемо медичну практику, протезуємо і реабілітуємо людей. На базі підприємства є діючий стаціонар, у якому працюють найкращі у своїй сфері спеціалісти – протезисти і реабілітологи, у тому числі і психологи. Приватизувати нас – це те саме, що продати в приватні руки будь-яку велику лікарню. Це буде прецедентом, який розв’яже руки. Ми вже звернулися у Міністерство охорони здоров’я України, у Кабмін. Там повинні заборонити цю приватизацію», – сказав Олексій.
Відомо, що це не перша не перша спроба Фонду держмайна приватизувати українські протезні заводи під час повномасштабної війни. Наприклад, Київський протезний завод було продано за 165 млн грн при стартовій вартості 31,3 млн грн, а Миколаївський протезний завод був придбаний компанією "Ортотоп" за 7,15 млн грн. Торги за ДЕПОП заплановані на 10 липня.

Нагадуємо, дніпровський протезний завод виготовляє протези кінцівок високої якості, а також карбонові стопи, гідравлічний колінний вузол, пневматичний поліцентричний колінний вузол та ін. Роботу заводу високо оцінили за кордоном.