У Дніпрі планують збудувати новий масштабний житловий комплекс

7_600

Незважаючи на війну та нові виклики, у Дніпрі продовжують розробляти та втілювати в життя нові будівельні проєкти, аби створювати світле майбутнє для країни. На черговому засіданні архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні архітектури та містобудування Дніпра представили такі проєкти. Один з них – новий житловий комплекс.

У Дніпрі плануються будівництво нового житлового комплексу з комерційними приміщеннями та паркінгом. ЖК знаходитиметься за адресою: тупик Запорізький, 5 та вул. Шинна, 21. Проєкт розробив дніпровський архітектор Юрій Базаренко.

6_600

На місцевості нового комплексу вказано дві адреси не просто так. Це дві великі земельні ділянки в районі Підстанції, ззаду ТЦ Дафі. Ннаразі ділянки площею 16 тисяч квадратних метрів зараз зайняті колишньою промисловою базою, гаражами та СТО. Замовник проєкту розглядає питання перенесення цих гаражів і прилеглої газозаправної станції.

За словами автора проєкту, замовник бажає максимально ефективно використати житлову площу з цієї ділянки, тому Юрій Базаренко ставить перед собою завдання задовольнити його вимоги, дотримуючись нормативів.Загалом проєкт передбачає будівництво житлового комплексу з шести секцій. Перші дві секції, що мають 24 та 19 поверхів відповідно, планують створити найвищими. Їхня нижня частина буде використовуватися для комерційних цілей. Входи до них будуть з Запорізького тупика. На другому поверсі передбачені офісні приміщення та сховища для мешканців. Третя та четверта секції матимуть по 9 поверхів. Останні дві секції будуть по 11 поверхів і матимуть паркінг, торгові точки та дитячий клуб на перших поверхах.

Усього в новому комплексі буде розміщено 720 квартир: 572 однокімнатних, 84 двокімнатних та 64 трикімнатних, загалом для 1546 осіб. Також буде доступний підземний паркінг на 471 автомобіль, а також 57 місць для паркування на відкритій території. Передбачено й велосипедне паркування на 380 місць.

5_600-1

У комплексі буде дитячий майданчик та клуб, що частково функціонуватиме як дитячий садок, а також майданчики для спорту та відпочинку. Загалом площа озеленення складатиме 10 тисяч квадратних метрів, а безпеку мешканцям гарантуватиме укриття, яке також планується в рамках житлового комплексу. 
 
Під час обговорення проєкт у колег виникло чимало питань. Вони стосувалися освітленості квартир у комплексі, наявності паркомісць і перспектив навчання дітей, що будуть мешкати у цьому новому великому комплексі, у місцевих школах і дитячих садках.

Виявилося, що спортивний майданчик, запланований в рамках проєкт, не відповідає встановленим стандартам. Автор проєкт припускає, що недолік можна компенсувати за рахунок активності мешканців у сусідньому парку 40-річчя визволення Дніпропетровська. Але цей парк є меморіальним, він розташований на місці колишнього міського цвинтаря і не дуже підходить для занять спортом.

Деякі архітектори рекомендували переглянути проєкт з урахуванням принципів квартальної забудови.

«Спортивний майданчик можна розмістити на покрівлі, що експлуатується, вирішивши цю проблему. А спроба переробити проєкт відповідно до вимог квартальної забудови суттєво знизить ємність житлового комплексу. На мій погляд, автор знайшов переконливий компроміс між бажаннями замовника та реальністю. І нехай із урахуванням зауважень продовжує роботу», – запропонував архітектор Михайло Аліпов.

За матеріалами Наше Місто.