У Дніпрі податкова, прокуратура, поліція та інспекція з праці зустрілися з роботодавцями

4_b

Дніпро – лідер за кількістю офіційно працевлаштованих. Їх у місті понад пів мільйона. Це найбільше за останні 5 років. Аби закріпити лідерські позиції Дніпра, податкова, прокуратура, поліція та інспекція з праці зустрілися з роботодавцями. Нагадали про обов’язкове офіційне працевлаштування й зміни у законодавстві щодо перевірок підприємств. 

«Завдання – донести до всіх роботодавців, що нелегальна зарплата зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Також не відбуваються надходження воєнного збору, кошти якого напряму йдуть на забезпечення обороноздатності країни», – наголосила під час зустрічі очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР Тетяна Янушкевич.

Навіть з мінімальної зарплати у 6 700 грн щомісячні відрахування на воєнний збір становлять 100 гривень. Ці кошти напряму йду на підтримку ЗСУ. 

Заступник начальника відділу управління податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник зазначив: «Є нова норма в законодавстві, коли ми маємо право частіше проводити перевірки. Наприклад, не раз на пів року, а раз на місяць. Цьогоріч податкова зробила 820 перевірок. Частіше ми намагаємось проводити роз’яснювальну роботу. Наприклад, коли перевірили продуктову мережу. Одразу після роз’яснень та перевірки працевлаштували більше ніж десяток працівників, які не були там працевлаштовані офіційно». 

Сьогодні в Україні за кожного співробітника, що працює без оформлення трудового договору, – штраф до 201 000 грн. 

«Ще штрафи за недопущення до проведення перевірки, оформлення на неповний робочий час, несплата ЄСВ (єдиний соціальний внесок, – ред.) – це 107 200 грн. За порушення строків виплати  заробітної плати, інших виплат більш як за один місяць чи виплата їх не в повному обсязі – 20 100 грн», – підкреслила прокурорка відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Дніпропетровської обласної прокуратури Наталія Лобода. 

Підсумовуючи, Тетяна Янушкевич зазначила: «Аби роботодавці були обізнаними у нормативних базах, щоб не порушували трудове законодавство, готові частіше проводити такі зустрічі. Бо офіційне працевлаштування, виплата зарплатні й сплата податків за кожного працівника – це не лише його соціальна захищеність. Це ще й підтримка нашої країни в такий важкий час. До того ж – прямування до економічно сильної держави».

За матеріалами Дніпро ТВ.