У Дніпрі працює один з найсучасніших реабілітаційних центрів в Україні

photo_2023-10-25_13-08-56 (3)

У Дніпрі діє особливий міський реабілітаційний центр, де надають допомогу цивільним та військовим особам після серйозних поранень або травм. Під керівництвом кваліфікованої команди фізіотерапевтів та ерготерапевтів пацієнти працюють над м'язами, відновлюють здатність ходити та використовувати предмети побуту.


Один із пацієнтів реабілітаційного центру – військовий Володимир. Спочатку він служив у АТО, де отримав своє перше поранення у 2015 році. Після російського вторгнення на Донбасі він знову вирушив на захист України і добровольцем. В квітні цього року він був поранений від вибуху на Донецькому напрямку.


Володимир розповів: «Після поранення мене спочатку доставили до лікарні, де мені зробили низку операцій. Зараз я проходжу реабілітацію в Дніпрі. Тут я лише третій день, але вже бачу покращення – тепер я можу рухати пальцями, які раніше були нерухомими. Цей заклад – це як ковток свіжого повітря. По-перше, ти не замкнений вдома і не бездіяльний. Тут завжди є можливість спілкуватися. Все тут дуже активно відбувається. По-друге, тобі не дають нудьгувати, як тільки закінчується один тренування, тебе вже кличуть на інше. Мені це подобається».


Володимир проводить щодня тривалість учбових занять по три години, де співпрацює із фізіотерапевтом, ерготерапевтом та психологом. Повний курс реабілітації триватиме 21 день.


Ерготерапевтка Ганна розповіла: «Ми працюємо із пацієнтами різних відділень, які можуть бути хворими на неврологію, ортопедію, травматологію, паліативну допомогу. Для кожного пацієнта ми розробляємо індивідуальну програму занять, враховуючи їхні потреби. Наприклад, у Володимира є проблеми із нижніми кінцівками, і він має певні труднощі в самообслуговуванні. Тому ми вчимо його, як правильно користуватися кріслом на колесах, як користуватися душовою кімнатою та предметами господарства, що там є. Ми також вирішили проблему з незручним для нього кріслом на колесах, замінивши його на більш зручне».


Таким чином, щодня фахівці реабілітаційного центру роблять все можливе, щоб цивільні та військові пацієнти поверталися до нормального життя, після чого їхні можливості поступово відновлюються.