У Дніпрі продовжують розвивати пілотний проєкт соціального житла для біженців з Маріуполя

IMG_2105

У Дніпрі було відкрито перший соціальний гуртожиток в країні, де отримали житло сім родин із Маріуполя, завдяки спільній роботі двох мерій та низки міжнародних донорів. Цей проєкт буде продовжено, і вже заплановано ремонт ще двох гуртожитків у місті, а також масштабування будівництва на інші територіальні громади.


«Хочу сказати слова подяки французькому уряду та французькому народу за цю підтримку наших маріупольських друзів. Дніпро стояв біля витоків цієї програми. Усе, що буде потрібно від мерії Дніпра, від міської влади, — ми допомагатимемо. Щотижня ми спілкуємося з міським головою Маріуполя. І Вадим Бойченко підтвердить, що будь-які питання, з якими мерія Маріуполя зверталася до мерії Дніпра, вирішувалися в найкоротші терміни», — зазначив міський голова Дніпра Борис Філатов. IMG_2223

Наразі відомо, що для забезпечення тимчасовим соціальним житлом більше ніж тисячу переселенців з Маріуполя уряд Франції спрямує 7,1 млн євро. 

«Наша співпраця, наша робота продовжується. Ми отримали можливість сьогодні дати більше маріупольцям. Під час війни створили те житло, яке зараз дуже доречне, і головне, що воно вчасне. І наприкінці цього року 330 сімей отримають довгоочікувані оселі», — сказав міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. 

Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен наголосив: втілена у Дніпрі ініціатива має бути прикладом для подальшої роботи зі створення соціального житла для переселенців — насамперед тих, кого росія позбавила домівок у Маріуполі: «Я вражений тою підтримкою, яку надають усі залучені партнери, — Міжнародна організація з міграції, мерія Маріуполя, мерія Дніпра, Фонд Ріната Ахметова. Це чудовий взірець, який треба розповсюджувати всюди, де у цьому є необхідність».IMG_2189


Одна з мешканок нового житла, Катерина Гребеннікова, заселялася разом з матір’ю, чоловіком і двома дітьми. «Ми одразу приїхали з Маріуполя, втікали сюди (у Дніпро, — ред.). Уже бачили нову кімнату, дуже подобається. Сучасний ремонт, все гарно зроблено. Дякуємо, що отримали таку можливість», — розповідає жінка і наголошує, що одного дня вони з родиною обов’язково повернуться до нового, вільного Маріуполя.