У Дніпрі розпочали підготовку до демонтажу двох під’їздів будинку на Набережній Перемоги, 118, куди росіяни поцілили ракетою

photo_2023-12-14 13.12.08

В Дніпрі розпочали підготовку до демонтажу двох пошкоджених під’їздів за адресою вул. Набережна Перемоги, 118, де 14 січня російські терористи влаштували теракт за допомогою ракети Х-22, що призвело до втрат 46 життів та серйозного пошкодження кількох десятків квартир.

Протягом року місто здійснило повний ремонт будинку: встановлено нові вікна на місця розтрощених, замінено ліфти, виконані фасадні роботи та інші відновлювальні заходи. Крім того, всі мешканці, які втратили своє житло, отримали компенсацію в розмірі 2 мільйонів гривень.

Власниця квартири на другому поверсі, Валентина, підтримує рішення демонтувати зруйновані під’їзди. Її квартира, яка зараз недоступна для проживання, стане фасадною після демонтажу. Вона чекає на можливість повернутись додому.

«У день вибуху я була з донькою вдома і нас наче Бог оберіг: за 5 хвилин до вибуху ми вийшли з кухні, яка розташована якраз біля цих розтрощених під’їздів. Якби ми не вийшли з кухні, ми б загинули. Бо по нашій стороні пройшла вибухова хвиля. Ми почули лише тупий звук, а далі все скло полетіло на мене. Моя голова була в уламках. На щастя, живі. Єдине, що страшно: я по цей день чую голоси людей, які кличуть по допомогу. А щодо демонтажу, то підтримую цю ідею. Хочу, аби ці під’їзди демонтували, і я мала можливість зробити ремонт у квартирі та в ній далі проживати. Вікна нам замінило місто. Лишилось лише дочекатись демонтажу. Я б хотіла, щоб на цьому місці була меморіальна дощечка або  може невелика капличка, де можна було б прийти та вшанувати памʼять тих, чиї життя забрали росіяни. Але я проти, аби тут були дитячі майданчики або щось розважальне», – каже пані Валентина. 

Підрядники вже розпочали облаштування зони будівництва та встановлення огорожі навколо неї. Роботи буде виконувати компанія з багаторічним досвідом у розборі будівель. Одним з успішних проєктів цієї компанії є розбирання будинку на вулиці Мандриківській, 127, який піддався вибуху від газу 13 жовтня 2007 року.

«Нині  триває підготовчий період: ми огороджуємо територію та готуємо її під встановлення баштового крану. Крім цього, підсилюємо конструкції. Це триватиме до березня. Потім почнемо розбирати будівлю. Це дуже кропітка робота. Треба обережно розібрати кожну цеглину, зачистити кожну деталь, а потім баштовим краном спустити. Усього – понад 1 050 панелей. Це дві секції підʼїздів. Крім цього, тут передбачено відселення тих квартир, які розміщені поруч з місцем вибуху. Усе це – задля їхньої безпеки, адже процес демонтажу небезпечний і ніхто не знає, як поведе себе конструкція. Проте ми знаємо, як розбирати безпечно. Після демонтажу упорядкуємо фасадну частину будинку та виконаємо благоустрій території», – розказує представник підрядної організації «ПРІОРИТЕТБУД АЛЬЯНС» Андрій Пашко. 

План демонтажу будинку № 118 на вулиці Набережна Перемоги розроблено з урахуванням однорічного терміну, але, за словами директора департаменту житлового господарства ДМР, Сергія Файфера, існує можливість завершення цього процесу навіть раніше визначеного терміну.

«Ми довго йшли до того, аби розробити правильний, а головне безпечний проєкт демонтажу цих двох під’їздів. Бо було багато складнощів у тому, аби квартири поруч не постраждали. Тож ми обрали проєкт та підрядну компанію, яка має досвід у подібних роботах. Мешканці квартир, які розміщені поруч з цими під’їздами, будуть відселені. Це 42 квартири. Їм міськрада виділить компенсацію на винаймання житла на період, поки йтиме демонтаж», – підсумував Сергій Файфер.

Департамент соціальної політики вже утримує зв'язок з мешканцями квартир, які тимчасово будуть виселені під час процесу демонтажу, щодо можливості компенсації для їх тимчасового проживання в орендованих житлових приміщеннях.

photo_2023-12-14 13.12.27

photo_2023-12-14 13.12.16