У Дніпрі у лютому стартує Програма співфінансування ОСББ: що треба знати власникам

photo_2024-01-09_16-21-08

Вже дев’ятий рік у Дніпрі діє Програма співфінансування ОСББ, завдяки якої у багатоквартирних будинках роблять найбільш коштовні  ремонти. Зазвичай, заявки на проведення таких робіт у наступному році  приймають до початку вересня поточного року.

Програма співфінансування -2024 стартує у лютому, а заявки на 2025 рік можна подавати все сьогодні.

Про це «НМ» розповів Владислав Макарець, начальник відділу з організаційної роботи департаменту з питань самоорганізації населення міськради Дніпра.

– Починаємо черговий етап реалізації Програми співфінансування, – пояснює Владислав Макарець. – Будемо відпрацьовувати заявки подані у 2023 році. Учасникам необхідно до 31 березня надати довідку про стан рахунку. Це наявність власних 25 % чи 10 % (для ліфтового обладнання) коштів для співфінансування того чи іншого ремонту. Роботи, це переважно ремонти електромереж, розпочнуться у наступному місяці, але напередодні з усіма учасниками Програми зустрінуться дефектологи департаменту, щоб підтвердити обсяг робіт, уточнити технічні моменти, ознайомитися з документацією, тощо. Тобто учасники Програми повинні бути до цього готові.
Чиновник зазначив, що  подавати заявки на участь у Програмі-2025 можливо вже сьогодні. Більш того, чим раніше надати заявку, тим більш шансів получити фінансування.

– Зазвичай більшість заявок на участь надходить наприкінці літа, – констатує Владислав Макарець. -Їх приймають до 30 вересня.  Але ж треба врахувати, що на останніх кандидатів бюджетних коштів може не вистачить. Хто раніше звернеться має перевагу. Тому рекомендую все сьогодні провести збори мешканців ОСББ і визначитися зі своїми проблемами та можливостями. Пріоритетні напрямки робіт: ремонт покрівель, електромереж, опалення, водопостачання та водовідведення, ліфтового обладнання, сантехнічні роботи. Важливо, щоб на рахунках ОСББ були кошти. На капітальні ремонти  ліфтів треба зібрати 10% від  вартості робіт. Усі інші роботи щодо Програми співфінансування проводяться у співвідношенні — 25% платять мешканці об’єднання, решта 75% — міська рада.
Вдалий приклад співпраці з міської владою продемонстровав, наприклад, ОСББ Володимира Вернадського 33. Об’єднання бере участь у Програмі вже вдруге. Багатоквартирному будинку вже 43 роки, а двері між поверхами у ньому не замінювались весь цей час: були старі дерев’яні, з рифленим побитим склом.У  минулому році двері поміняли, змінили вікна на металопластикові.

Роботи продовжаться і у 2024-му.

Зазначимо, що з кожним роком учасників Програми стає все більше.

– Якщо на початку дії програми у 2017-му поступило близько 300 заявок, то у минулому році було вже 596 заявок, – резюмує Владислав Макарець. – Переважна більшість буде виконана.

За матеріалами Наше Місто.