У Дніпрі вперше в історії регіональної медицини доньці пересадили нирку від матері

dsc_3330

У Дніпрі майже місяць тому провели першу в історії регіональної медицини трансплантацію нирки дитині від родинного донору. Вдруге життя своїй дитина подарувала мама, яка підійшла по усім параметрам. Загалом 15-річна Катя та її мама Оля провели у Регіональному центрі медичного здоров’я 5 місяців і наразі готуються до виписки. Щасливі, усміхнені, вони безперестанку дякують лікарям, які врятували Катерині життя. Про те, як все відбувалося, сім’я в ексклюзивному інтерв’ю розповіла сайту «Наше місто».

Винний коронавірус?
Оля розповіла, що до листопада 2023 року у доньки не було проблем із нирками. Все почалося після того, як вона важко перехворіла ОРВІ. По швидкому тесту, який зробили у місцевій лікарні, це був коронавірус.

-Якась дивна була хвороба. Температура у Каті не проходила після зникнення симптомів, вона не спала вночі, і ми забили на сполох. У Кривому Розі відправили в інфекційне відділення, потім у реанімацію, де з’ясували, що дуже низький гемоглобін. Але лікування не давало результату, і нас перевели у Дніпро. Я безмежно рада, що було прийнято таке рішення, бо не знаю, чи б вижила моя дитина. Стан вже був дуже важкий, робили переливання. Такого доброзичливого і професійного відношення я раніше ніде не бачила!

– Я три дні була на діалізі, – приєднується до розмови дівчинка. – Мало що пам’ятаю. Лікарі говорили, що треба очистити організм. Першу добу взагалі проспала.

У Дніпрі мама з донькою знаходяться з 21 листопада 2023 року. П’ять місяців вони у буквальному сенсі цього слова живуть у лікарні. Від розпачу і поганих думок рятувалися взаємопідтримкою та вірою команди лікарів у позитивний результат.

– Ми губились у днях і тижнях серед постійних аналізів і крапельниць. І в один із днів лікарі сказали, що у Каті вже 5-та стадія ниркової недостатності, термінальна. Запропонували пересадку. Бо інакше це пожиттєвий діаліз. Ми одразу погодилися. Для донорства підходили і я, і чоловік. Коли провели усі обстеження, зупинилися на моїй кандидатурі. Нам усе пояснювали, підтримували, тому страшно не було.

Генеральний директор «Регіонального медичного центру родинного здоров’я» Олексій Власов розповів, що трансплантацію дівчинці зробили 29 березня, тривала вона 7 годин. Були задіяні майже 30 дніпровських лікарів та їхні колеги з «Охматдиту».

– Пацієнтка надійшла до нас у важкому стані, одразу була відправлена у реанімацію. У неї виявили хронічну недостатність нирок. Вирішено було робити трансплантацію. По медичним показникам обрали донором маму. Вона фактично вдруге подарувала життя своїй дитині: вперше, коли народила, і ось зараз, коли віддала нирку. Операція пройшла вдало, ми задоволені. На першу трансплантацію запрошували колег з «Охматдиту», у яких великий досвід у трансплантації. Будемо рухатися далі. У нас є висококваліфіковані лікарі, обладнання, ліцензія від НСЗУ. Тому це тільки початок.

Продовження та інші новини Дніпра на сайті "Наше Місто"