У Дніпрі вперше з початку війни показали речі Дмитра Яворницького: розписи стін про козацьку епоху, стіл та фотокартки

osobysti-rechi-iavornytskoho-1536x864

У Дніпрі вперше після початку повномасштабного вторгнення росії широкому загалу показали автентичні інтер’єри Меморіального будинку-музею Дмитра Яворницького. Після 24 лютого 2022 року історичні предмети були евакуйовані, проте зараз частину з них вирішили повернути. Краєзнавець Максим Кавун провів для «Нашого міста» екскурсію садибою.

Починаємо наше спілкування біля буфету у їдальні, яка була особливим місцем для Яворницького. Він називав її “козацьким хутором”. Відомий вчений любив гостей і саме тут вони збирались.

Сам будинок було зведено для видатного вченого на початку ХХ століття. Тут Дмитро Іванович мешкав останні 35 років свого життя. Ідея створення музею виникла одразу після його смерті у 1940 році. Однак була реалізована лише наприкінці 1980-х років.

Тим часом продовжуємо знайомитись з побутом, в якому жив Яворницький і переходимо до передпокою. Тут розташований стіл, вішалка з тростиною Яворницького.

Внутрішня обстановка всередині садиби є досить аскетичною. Проте це не стосується вестибюлю. Тут – розписи авторства українських художників. Тематика близька серцю власника будинку – вона присвячена добі козацтва.

І нарешті підіймаємось до кімнати, що знаходиться в башті будинку. Це – мезонін, найінтимніше місце у садибі. Тут знаходиться ліжко Яворницького, стіл, фотокартки.

Наразі меморіальний будинок є відкритим для відвідувачів – кожен охочий може на власні очі побачити, як жив видатний історик на честь якого названий центральний проспект Дніпра.

 

За матеріалами Наше Місто.