У Дніпрі завершили ремонти в будинках з ОСББ за програмою співфінансування

F72312F0-75D3-4E6B-AA2F-A9107F026E47.jpeg

У Дніпрі завершилися ремонти в будинках з ОСББ за програмою співфінансування. Так, в рамках програми сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2019-2020 роки за адресою проспект Поля, 17 відремонтовано систему опалення.

1911BEC3-CAEE-4954-AC65-6679222C5825.jpeg

«Роботи з поточного ремонту системи опалення важливі для будинку особливо напередодні настання опалювального сезону. Це не лише оновлення інфраструктури, а і додатковий комфорт і безпека в зимовий період. Це допоможе мешканцям не думати про справність систем комунікацій і виникнення аварійних ситуацій. Організовані співвласники розуміють, що їх майно не закінчується квартирою, а є ще підвали і горища. Вони готові власними ресурсами допомогти відновити зношений фонд, яким декілька десятиліть ніхто не опікувався. Ми, у свою чергу, сприяємо таким ініціативам», - розповів спеціаліст по роботі з ОСББ, ЖБК та ОСН департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міської ради Владислав Макарець.

401B340F-0AC7-4789-B886-6B594E8A1BE1.jpeg

Голова ОСББ «Поля, 17» Максим Бабій додав, що завдяки програмі співфінансування їм вдалося модернізувати систему опалення, встановивши сучасні труби.

F808114B-167F-4714-AA0A-2F79BB1CCEE9.jpeg

«За допомогою подібних програм у нас є можливість модернізувати системи, бо за власний кошт це зробити складно. Будинок, який нам передавався, був у жахливому і занедбаному стані».

Лідія Бойко, яка мешкає в будинку понад 30 років, згадує, що раніше її часто підтоплювало через стару систему опалення: 

«Ці труби не мінялися понад 30 років, а зараз ситуація має змінитися на краще».

Тетяна Шпуль мешкає в будинку майже дев’ять років, і вона помітила зміни на краще після створення ОСББ та участі в програмі співфінансування:

«Ми йдемо вперед, і я дуже вдячна, що існують подібні програми. Бо своїми силами ми б це не подолали. Нам повинно бути комфортно, і наш будинок має бути кращим».

229D12E2-BC01-4C2D-8B2C-05A0E3B54DA0.jpeg

Окрім системи опалення, в одному із об’єднань по вулиці Шолохова, 25 було відремонтовано дев’ять під’їздів.

«Нам замінили другі двері у всіх дев’яти під’їздах на металопластикові. Також встановили вікна в ліфтових приміщеннях, де вони навіть були закладені. Також облаштовано поштові скрині. Програма співфінансування нам дуже допомагає, і ми в ній беремо участь уже в четвертий раз. Завдяки їй ми майже привели до ладу наш будинок», - розповіла голова ОСББ «Наш добробут 25» Наталя Зальоткіна.

Владислав Макарець зазначає, що завдяки організованості об’єднання, їм вдається брати активну участь у програмі співфінансування: 

«Це вдалий приклад, коли керівництво ОСББ у будинку з понад 900 співвласниками налагодило комунікацію і знайшло підхід до кожного. Вони організувалися і власними силами доінвестували 30% до бюджетних коштів на виконання ремонтів. Вони розуміють, наскільки важлива ця програма. Динаміка показує, що з кожним роком об’єднання потихеньку закриває свої проблеми».

Місцева мешканка Світлана Головко дякує керівництву міста за існуючу програму співфінансування: 

«Тих грошей, що ми сплачуємо в ОСББ, нам би не вистачило на виконання всіх потреб для ремонту будинку».

Дніпрянка Олена Іванова вважає, що будинок змінюється на краще: 

«Після створення ОСББ та участі в програмі співфінансування помітні дуже великі зміни на краще, бо раніше взагалі нічого не робилося».

Зазначимо, що програма передбачає ремонти на умовах співфінансування: певний відсоток сплачує ОСББ, решту виділяють з бюджету міста. Програма співфінансування діє щороку і кожне об’єднання має можливість подати заявки до 30 вересня на наступний рік. Наразі відбувся конкурс на 2021 рік, і вже подано 402 заявки на суму 116 мільйонів гривень, із них 75 - із міського бюджету. Залишок об’єднання готові самостійно фінансувати.

Водночас у департаменті благоустрою та інфраструктури нагадують, що на прохання мешканців подовжено голосування за проєкти «Бюджету участі» до 1 листопада.