У Дніпрі збирають кров для нового препарату проти COVID-19

5e5c1ba279548d58

У Дніпрі зібрали 1800 літрів плазми крові для нового препарату проти коронавірусної інфекції. Про це Суспільному Дніпро повідомила лікарка обласного центру заготовлення та переробки плазми Ксенія Посунько.

За її словами, запуск виробництва ліків запланований на кінець листопада. Наразі приймають плазму для виготовлення.

Донорами плазми можуть стати ті, хто вже перехворіли на коронавірус або гостру респіраторну інфекцію. При цьому не проходили обстеження на наявність антитіл вірусу. 

Дніпрянин Дмитро Горжій разом з родиною перехворів на коронавірус у серпні. Розповідає, що з симптомів були втома, гарячка, температура перші три дні, проте смак не втрачали. Вже вдруге він прийшов до обласного центру заготовлення та переробки плазми, аби стати донором плазми.

“Це особиста справа кожного. Але я розумію, що якщо у більшості людей є свідомість, і вони відповідально ставляться до життя тих, хто їх оточує, то тут немає нічого такого страшного. Піти витратити годину свого часу і допомогти іншим”, — каже чоловік.

А ось Павло Палько разом з друзями, аби здати плазму, приїхали з Запоріжжя, щойно дізнавшись про плазмоцентр у Дніпрі.

“Ти розумієш, що ти робиш своєю здачею плазми, тому ти приїдеш. Вирішили допомогти своїми антитілами, які у нашій плазмі знаходяться”, - розповідає Павло.

За словами головної лікарки обласного центру заготовлення та переробки плазми Ксенії Посунько, на основі антитіл “коронавірусних” донорів розроблять новий препарат для лікування коронавірусної інфекції.

Він, на відміну від попереднього, не лише знижуватиме запальну активність, а матиме імунну дію та впливатиме на частинки вірусу. До того ж, зменшиться доза, яка потрібна для введення. Наразі на курс лікування необхідно до трьох флаконів.

“Дія нового препарату буде направлена на частинки вірусу. Поки що нема препарату, який безпосередньо був би направлений на лікування коронавірусу”, - пояснює лікарка.

Після успішних клінічних досліджень нові ліки будуть використовувати для лікування коронавірусної інфекції. Запуск виробництва препарату запланований на кінець листопада. Поки що ж в обласному центрі чекають на тих, хто може поділитися своєю плазмою.

Аби здати кров на плазму, потрібно не мати хронічних захворювань та дотримуватися наступних правил:

  • за дві доби до здачі виключити з уживання молочні продукти
  • за добу — усе жирне та смажене
  • за чотири години — алкогольні напої
  • вранці, у день здачі, обов’язково повинен бути легкий сніданок.

Суспільне