У компанії ДТЕК пояснили, чому вимикають світло вночі

свет1

Електроенергії в Україні не вистачає, тому графіки віялових відключень світла затверджені не лише на денний час, коли зростає споживання, але й на нічний період. У компанії ДТЕК пояснили, чому відключення відбуваються не лише вдень, коли суттєво зростає споживання, а й вночі, пише «Наше місто».

Те, як змінюється енергоспоживання у різні дні тижня, українці бачать за тривалістю відключень світла. У будні дні, коли активно працюють підприємства, а в офісах працюють кондиціонери, навантаження на мережу значно зростає. Це призводить до більш частих та тривалих відключень світла для побутових споживачів. При цьому періоди з електрикою та без неї протягом дня можуть бути практично рівнозначними.

В будні дні, коли потреба в електроенергії значно вища, графіки віялових відключень передбачають ранній початок та триваліші перерви. Це пов’язано з тим, що багато людей працюють та навчаються, а також активно користуються побутовими приладами.

У вихідні ж, коли потреба в електроенергії суттєво скорочується, адже багато людей їдуть на відпочинок, графіки віялових відключень зміщуються на пізніший час, а самі перерви стають коротшими.

Однак, виникає питання: чому світло вимикають і вночі, коли споживання й так значно нижче? Як пояснив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, вночі разом зі споживанням скорочується і генерація електроенергії. Саме тому, щоб збалансувати систему, й виникає необхідність у віялових відключеннях, навіть у темну пору доби.

“В цілому – це базова генерація, яка працювала і може працювати вночі. Через те, що вночі не працює сонце, а ГЕС закачують воду, то виробництво електроенергії падає, а базове споживання залишається. Через це доводиться вимикати світло і вдень, і вночі”, – зазначив Сахарук.
З метою визначення чітких потреб кожного регіону в електроенергії, українські енергетики планували провести тижневі вимірювання по областях. Ці дані мали допомогти у складанні більш збалансованих графіків відключень, забезпечуючи жителів України довшим доступом до електроенергії. План передбачав щоденне надання безлімітного споживання одній з областей протягом тижня.

Однак спекотна погода, що панує в Україні, внесла свої корективи. Через неї вимірювання, заплановані на липень, довелося скасувати.

За матеріалами Наше Місто.