У Криворізькому районі помітили степових гадюк, які занесені до регіональної Червоної книги

viper2

Тільки-но пригріло сонечко, як дали про себе знати теплолюбні рептилії. Традиційно раніше за всіх прокинулися мешканці південних районів області. Степових гадюк вже помітили в Криворізькому районі. В околицях Дніпра рідкісних змій ще не бачили, але цілком можливо, що вони вже з’явилися. Про це повідомляє сайт “Наше місто”.

Зауважимо, що зустріти степову гадюку не так просто. Цей вид занесено до регіональної Червоної книги. Але навесні гадюки особливо активні і тому шанси помітити чарівну рептилію зростають.

– Степова гадюка зустрічається в нас рідко, – відзначає відомий дніпровський зоолог Віктор Гассо. –  Зазвичай гадюки прокидаються, коли температура повітря стає стабільно вищою за 4-8 градусів. Але активно переміщуються змії, коли ще більше потеплішає. У цей час вони особливо отруйні.

У нашому заповіднику гадюк поки що не спостерігали, але дуже скоро вони про себе нагадають.

– Цього року гадюки мені ще не траплялися, – розповідає Олександр Пономаренко, старший науковий співробітник природного заповідника “Дніпровсько-Орільський”, – Мабуть, поодинокі особини вже прокинулися, але масовий вихід змій очікуємо в середині квітня. Усе залежатиме від погоди. Навесні гадюки активні практично весь день, а в травні-червні, коли настає справжня спека, змії переходять на ранкову та вечірню активність.

Зоолог підкреслив, що зрідка, гадюк можна побачити і у воді всупереч усталеній думці, що плавають тільки вужі.

– Одного разу спостерігав як протоку в заповіднику перепливала гадюка, – констатує Олександр Пономаренко. – Відбувалося це в липні, коли температура була градусів 35. Щоправда, таке диво бачив лише раз.