У Музеї історії Дніпра запрацювала інтерактивна експозиція про лоцманів дніпрових порогів

photo_2023-10-06_15-20-42 (4)

У Музеї історії Дніпра відкрито нову інтерактивну виставку, яка присвячена феноменальному культурному і історичному явищу - лоцманам дніпрових порогів. У період з 1700 по 1932 рік, вони були єдиними провідниками для суден, і без їхньої участі не було б можливості розвитку судноплавства та стрімкого економічного зростання нашого регіону.

«Головна мета – врятувати унікальні предмети, експонати та зберегти їх для нащадків. Експозиція є унікальним поєднанням історичної спадщини із сучасними технологіями. Ми зробили цифрову версію дніпровських порогів, яка максимально наближена до дійсності. У шоломі віртуальної реальності кожен зможе відчути себе лоцманом та зрозуміти наскільки це складна робота», – розповіла Олександра Бірюкова, директорка КП «Музей історії Дніпра» ДМР.

Одним з перших побачив експозицію чинний лоцман Сергій Буряк. Каже, прийшов поспілкуватись з колегами та побачити історію розвитку своєї справи.
«Дуже приємно, що пам’ятають про таку професію. Хочу запевнити, що вона розвивається. Це не якийсь пережиток минулого. Лоцманська річкова служба проводить річкові судна, які йдуть до портів», – поділився Сергій Буряк, начальник річкової лоцманської служби.
 

Цю експозицію було створено завдяки гранту, наданому Українським культурним фондом. Унікальні експонати були переміщені з Музею історії лоцманів дніпровських порогів, який раніше розміщувався в будинку культури в Лоц-Кам'янці. Початково планувалося реконструювати цей музей, і навіть на початку 2021 року була розроблена проєктна документація для цієї мети. Проте через повномасштабне вторгнення ініціативу довелося відкласти.

Основною метою цієї нової експозиції в Музеї історії Дніпра є збереження і можливість представити усім бажаючим експонати, які належали громаді Лоцманська Кам'янка.