У музеї «Машини Часу» у Дніпрі запущено супутник

2-1-7

У Дніпрі до Міжнародного дня авіації та космонавтики запустили власний супутник. Щоправда, раритетний і в будівлі одного з музеїв міста. Це прототип супутника, який виготовляли в Україні в 1960-х роках. Співробітники музею зібрали його з кількох частин і запустили на висоту 12 метрів.

Віктор зі своїми синами прийшов до музею «Машини Часу» у день Космонавтики, аби подивитися на запуск супутника. Чоловік каже, його батько пропрацював все життя на заводі з виготовлення космічних пристроїв, тож для родини цей день особливий. 

«Займався розробкою і, скажімо так, секретних мікросхем для супутників, для ракететоносіїв і так далі. Подробиці ніколи вдома не розказував, але дуже багато цікавого по секрету міг розказати. Дуже цікаво подивитись, і дітям цікаво, і самому теж цікаво, побачити це вживу, долучитись», – розповідає дніпрянин Віктор Боровенко.

Ідея створити власний супутник у співробітників музею з’явилася  після того, як працівник космічної галузі передав їм частину супутника ДС – МГ. 

«Це один із перших супутників, яке розробило КБ Південь і в 64 роки він був запущений на орбіту. Технічні дані цього спутника теж цікаві, тому що якщо супутники зараз живуть досить довго – кілька років або навіть 5, то тільки за рахунок того, що це початок освоєння. Тому термін його життя – 2 тижні», – зазначає директор музею «Машини Часу» Михайло Прудніков.

Такий супутник був розроблений для вивчення магнітного поля нашої планети, він міг облетіти Землю за 15 годин. За всю історію було зроблено десятки подібних. Проте тільки 2 дісталися орбіти. І тепер у музеї знову дають життя супутнику. 

Його підняли на висоту 12 метрів. 

«Трохи піднімемо ще вище. Саме цікаве, що всередині ми вклали табличку тієї людини, яка подарувала нам цей супутник. Разом з ним вона буде літати, сподіваюся, довго під стелею нашого музею», – каже Михайло Прудніков.

Один із перших супутників світу тепер можна буде побачити серед експонатів музею.

 

 

За матеріалами ДніпроTV.