У разі блекауту, вихід з нього може тривати до 10 днів. Припускає Денис Шмигаль

smygal-amp

Прем' єр-міністр України Денис Шмигаль попередив, що у разі тотального блекауту влада не планує централізовано евакуювати мешканців великих міст у сільську місцевість. На випадок повної відсутності електроенергії розроблено плани для місцевої влади та створено "Пункти незламності" по всій Україні. Про це пише Gorsovet з посиланням  на агенство Інтерфакс Україна 

За словами прем'єр-міністра України, вихід із можливого повного блекауту в Україні займатиме від семи до десяти днів. Щодо великих міст Шмигаль сказав, що ініціатива президента щодо створення "Пунктів незламності" – єдиний реалістичний шлях.

Станом на минулий тиждень таких "Пунктів незламності" в Україні - 5 тис. Уряд ухвалив рішення та повністю унормував питання створення та функціонування цих пунктів: фінансування, утримання чергових, постачання пального тощо. Очікуємо, що через два тижні "Пунктів незламності" буде вже від 15 до 17 тис. Це той інструмент, який допомагатиме людям вижити в критичні часи, коли може статися блекаут. І, звичайно, визначено перелік дій для місцевої влади. Іншого виходу немає, - констатував прем'єр.

Якщо одночасно кілька сотень тисяч чи мільйонів людей будуть змушені залишити свої квартири, чи вистачить місць у "Пунктах незламності" і мінімальних засобів підтримки людей? Шмигаль наголосив: йдеться не про комфорт, а про виживання, а в такому разі потрібно забезпечити мінімальний набір саме для виживання: їжа, тепла вода, тепло, зв'язок та електроенергія.

Якщо брати лише вокзали – вони вже можуть стати притулком для сотень тисяч людей, я зараз навіть не говорю про школи та лікарні, - наголосив Денис Шмигаль.

Треба зараз мати на увазі, що таке може відбутися й настроюватися спокійно на випробування. Ключове завдання для людей у випадку блекауту буде - вижити.

Тому зараз робимо все, щоб не допустити такого сценарію, - підсумував прем'єр.