У школах Дніпра пройшов тиждень здорового харчування

photo_2024-11-28_19-32-32

29 листопада у  дніпровських школах завершується тиждень здорового харчування. Він був організований за ініціативою департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. Як саме проходили уроки здорового харчування у 1-4 класах, бачили журналістка та фотокореспондент «Нашого міста».

У проєкті «СмакуЇМО» взяли участь 25 закладів освіти

Тема шкільного харчування не втрачає своєї актуальності з осені минулого року, коли заклади освіти у Дніпрі почали працювати в офлайн-режимі. В їдальні готова їжа з того часу доставляється за системою кейтрингу від двох постачальників – «Контракт Продрезерв 5» та «Олімпіус Консалт». Те, чим саме годують дітей, батьки жваво обговорюють у соціальних мережах. Обидва постачальника намагаються зробити страви, які були б смачними та корисними. А ще – відповідали необхідним стандартам.

photo_2024-11-28_19-35-14

Нагадаємо, що у жовтні минулого року Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. А взагалі реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. В її основі – вживання корисної для дитячого здоров’я їжі. Саме з цією метою у школах Дніпра  був організований тиждень здорового харчування.

1-8-1

–       Департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради  був ініційований проєкт “СмакуЇМО”  , –  розповідає  Інна Васильєва, завідувачка сектору соціального захисту відділу безпеки життєдіяльності та соціального захисту управління освіти Дніпровської міської ради. –  Він впроваджується у межах реформи шкільного харчування. Його мета – формування у дітей звичок та культури здорового харчування та стійких навичок щодо вибору корисних продуктів. У проєкті беруть участь 25 закладів загальної середньої освіти. Пізніше, сподіваємося, до нього приєднаються інші заклади.

У гімназії № 75 рахували «кібер-капусту»

Існують суттєві  проблеми через те, що у школах дітям пропонують корисні та здорові страви, але дуже часто вдома хлопцям та дівчатам батьки готують зовсім інше. В результаті  ті школярі, які звикли вдома до сосисок, смаженої картоплі та кока-коли, неохоче їдять у школі рибні тефтелі, рагу з бобових та кисіль. Зрозуміло, що ситуацію треба змінювати. Тому під час тижня здорового харчування молодшокласники дізналися, чим саме корисні ті чи інші овочі, риба та яйця.

2-7-1

–  На уроках діти отримують інформацію про те, чому треба вживати певні овочі, –  коментує Олена Шурман, директорка гімназії  № 75. – Інформація у цікавій формі подається на заняттях з української мови та інших уроках. Наприклад, на математиці діти рахували “кібер-капусту”, а на інформатиці створювали її зображення за допомогою штучного інтелекту.  Кожен день цього тижня присвячений якомусь овочу. У понеділок у нас була головною героїнею капуста. А потім вчителі розповідали дітлахам цікаві факти про буряк, моркву і ті самі бобові, які малюки не дуже полюбляють. Але, які є надзвичайно корисними.

photo_2024-11-28_19-31-47

Тільки лише уроками справа не обмежилася. У тій ж гімназії № 75 учні молодших класів взяли участь у драйвовій руханці, на яку завітав особливий гість – герой мультфільму «Корпорація монстрів» Майк Вазовський. Він зовні є дуже схожим на зелений горошок, тож діти були в захваті. Самі хлопці та дівчата теж підготувалися до заходу: у кожного на голові був капелюшок у вигляді якогось овоча. А ще діти взяли участь у виставці малюнків знову ж таки на овочеву тематику.

photo_2024-11-28_19-34-19

– Мені дуже сподобалося!, – зізналась Соломія Федоренко, учениця 4-го класу. – На математиці ми рахували качани капусти, і це було набагато цікавіше, ніж звичайні завдання. Я люблю їсти капусту, особливо в салатах. Завдяки урокам дізналась, що вона корисна й багата на вітаміни.

Фахівці навчали батьків готувати корисні страви

Тим часом учні ліцею № 134 та їхні батьки завдяки проєкту «СмакуЇМО» дізнались про користь яєць.  Фахівці поділилися із дітьми та батьками лайфхаками для приготування смачних яєць, а також звернули увагу на важливість здорового харчування, особливо в юному віці.

3-3-1Користь буряка є незамінною – тепер про це знають учні ліцею № 23. Він багатий на поживні речовини та є чудовим джерелом клітковини. Про це школярам розповіли дієтологи. Цей овоч є невід’ємною складовою дитячого раціону, бо містить вітаміни А і С, групи B, фолієву кислоту, йод, бор, магній, а також калій і залізо. Також це чудове джерело клітковини. А ще в ньому мало калорій – на відміну від чипсів та бургерів.

photo_2024-11-28_19-35-19

У справі впровадження здорового харчування дуже важливо діяти злагоджено. Дитина має вживати корисні продукти не тільки в школі, а й в родині. Саме заради цього у закладах освіти проводилися коуч-сесії для батьків за участю нутриціологів і дієтологів. Такий захід відбувся у  гімназії №35.  Під час якого фахівці розповіли батькам про важливість здорового харчування, а також надали поради зі складання збалансованого меню на тиждень. Справжньою родзинкою коуч-сесії став майстерклас з приготування корисного смузі, а також його дегустація. Також присутні взяли участь в активностях та розіграшах призів.

Риба теж може бути смачною

Не менш цікаво та пізнавально минув четвер у гімназії № 34. За традицією це був рибний день, під час якого діти малювали, співали, перевдягалися та куштували  рибні страви. На жаль, багато хто зі школярів не дуже любить рибу – зазвичай через те, що вона має кісточки. Але, якщо до її приготування підійти креативно, ситуацію можна виправити. 

photo_2024-11-28_19-35-31

Заради цього освітяни та дієтологи провели тематичні уроки та майстеркласи, які покликані підвищити обізнаність про   користь вживання риби. Протягом рибного дня дітлахи малювали, ліпили рибок з пластиліну, співали та навіть переодягалися у тематичні костюми. Після цього хлопчики та дівчатка відправилися у їдальню, де скуштували рибний сніданок, аби набратися сил на навчальний день.   

photo_2024-11-28_19-34-02

Завершиться тиждень масштабним опитуванням, мета якого – дізнатися, які активності найбільше привернули увагу дітлахів до необхідності здорового харчування. З урахуванням  отриманих результатів ініціатори проєкту «СмакуЇМО» запланують нові, не менш цікаві заходи.