Українці не стали донатити менше: дослідження спростовують наратив кремля про «втому від війни»

kjbwfkfkwoim33dmdphcftsohj2cxayi

Росіяни намагаються переконати самих українців та весь світ в тому, що наші громадяни втомилися від війни та вже не так активно донатять на ЗСУ, як раніше. Однак дослідження доводять, що це зовсім не так.

Так, згідно з дослідженнями Charities Aid Foundation, який формує "рейтинг благодійності", у 2022 році Україна посідала "10-те місце" серед 119 країн, а у 2023 вже "2-ге місце". 

За даними дослідників хоча б раз у 2023 році: 

  • 78% дорослих українців допомагали незнайомцям, 
  • 70% – жертвували гроші, 
  • 37% — займались волонтерською діяльністю.


Як показало дослідження Монобанку, в минулому році українці задонатили 27,4 млрд гривень через банк. Це у 3 рази більше, ніж у 2022 році, тоді сума була 8,5 млрд гривень. Дані взято по банкінгу фондів і фізосіб, де було понад 2 донори. Ще є відсоток не верифікованих зборів, тому насправді ця цифра ще більша.

Окрім того, згідно з даними Монобанку, кількість благодійників зросла з 3 млн у 2022 році до 5,7 млн у 2023 році. Розмір середнього донату теж зріс з 258 грн до 349 грн. Середній розмір донату виріс більше ніж відсоток інфляції в країні, що теж важливо враховувати.

А вже згідно з даними Опендатабот, рекордним серед донатів став червень. За цей місяць українці перевели у збори трьом найбільшим Фондам 8,4 млрд грн. 

Таким чином, наратив, який активно розганяє ворог, не відповідає дійсності. Подібні заяви є або методом ІПСО, щоб похитнути віру суспільства в перемогу, або ж спробою окремих осіб зловити «хайп».

 

За матеріалами Дніпро Оперативний.