Українцям спишуть кредити на житло або авто, які пошкоджені або зруйновані під час війни

Сотрудники коммерческого банка незаконно оформили кредитов на 80 миллионов гривен

Народні депутати підтримали законопроєкт, який передбачає списання кредитів на житло та авто, що було пошкоджене чи зруйноване під час війни. Але є важливий нюанс: нерухомість повинна бути основним місцем проживання позичальника до 23 лютого 2022 року.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, передає Gorsovet.

Згідно з документом, позичальник може вимагати списання заборгованості, якщо його нерухомість знищена внаслідок війни. Водночас ця нерухомість мала бути його основним місцем проживання до 23 лютого 2022 року.

Кредит на авто списується за умови, якщо знищений транспортний засіб, станом на 23 лютого, був єдиним у сім'ї позичальника, і заборгованість за договором кредиту не була прострочена на понад сім днів.

Документ також регулює припинення виплати за кредитами на рухоме/нерухоме майно у випадку, коли воно через війну опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій. Також, якщо це майно було пошкоджене чи знищене внаслідок воєнних дій.

Термін подання заявок на списання кредитів — період дії в Україні воєнного стану й ще три місяці від дня його припинення. Позичальникам потрібно надати кредитору підтверджувальні документи.

У разі списання кредиту банк отримує право на компенсацію громадянам України за майно, знищене внаслідок збройної агресії рф. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Інші збитки банку, наприклад, неотримані відсотки, є втраченою вигодою і можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства коштом держави-агресора.

Раніше ми писали, У Кам’янському жінка напідпитку напала на медиків «швидкої».

Місто Солі. Як бійці бригади з Дніпропетровщини тримають Соледар. Фото