На конференції у Польші обговорили реформу інфраструктури України та інтеграцію до Євросоюзу

реф1

Україна може досягти державного статусу одного з найбільших транспортних хабів, значно покращити рівень пасажирських перевезень і таким чином забезпечити конкурентоспроможність та ефективность національної економіки. Саме такою є мета реформи інфраструктури України, внаслідок якої планують створити ефективний транспортний комплекс, основу якого складає залізниця, повідомляє Gorsovet.

Реформа інфраструктури України - це інтеграція до європейської та світової транспортних мереж. Саме про це мова йшла на конференція "Україна в системі залізничної інфраструктури Європейського Союзу", яка відбулася в будівлі Сенату Республіки Польщі 1 грудня 2022 року. Цей захід було ініційовано Польсько-Українською Торгівельно-промисловою Палатою та за підтримки Сенату Республіки Польщі, представників Європарламенту та Єврокомісії.

На конференцію, яка проходила під головуванням віце-маршала Сенату Республіки Польщі Міхала  Камінського було запрошено першого проректора Українського державного університету науки і технологій Анатолія Радкевича та проректора з наукової роботи Юрія Пройдака.

На пленарному засіданні професор Анатолій Радкевич висвітлив програму науково-технічного супроводження реалізації даного проєкту та запропонував шляхи його вирішення.

Одним із стратегічно важливих питань було рішення про потенційну адаптацію технічних параметрів української залізниці до тих, що використовуються в більшості країн ЄС. Були розглянуті не лише технологічні питання самого процесу зміни колії, а й обговорювалися економічні наслідки для країн ЄС та самої України і можливості фінансування проєкту. Було наголошено про перспективу внесення цієї теми в європейський порядок денний. Під час конференції неодноразово наголошували на актуальності проєкту для регіональної та національної безпеки. 

реф