Українські громади можуть показати успішний приклад культурної експансії – член політради ПП «Пропозиція» Іван Фурсенко

ано

Очевидно, що держава в повній мірі не долучається до промоції України та її культури за кордоном. Втім питання не стільки навіть в фінансових ресурсах, а в підходах, стратегії, в баченні майбутнього України за кордоном заявив Іван Фурсенко під час засідання ПРОпозиціонери Клубу.

Тим часом, місцеві громади це активно роблять, розповів пропозиціонер. В цьому він переконався під час українсько-молдовського форуму місцевого самоврядування, який нещодавно відбувся у Бєльці – другому за величиною місті Молдови.

Понад 20 українських громад, які були присутні там, мають договори про співпрацю з молдавськими містами. І вони досить ефективно вже багато років співпрацюють, возять творчі колективу один до одного, виступають, влаштовують різні свята, конкурси та фестивалі. Водночас держава від цього по суті самоусунулась. Бо виявилось, що в тому ж таки Бєльці існує наша українська діаспора, але вона не має жодної підтримки. А Будинок України – Український культурний центр, в якому навіть тече дах, – в занепаді.

І ось тут, власне, і можна було б залучити наше Міністерство закордонних справ. Для цього не потрібні величезні фінансові ресурси – просто потрібно доручити представникам дипломатичних установ проводити Дні культури України в тій чи іншій країні, залучати органи місцевого самоврядування – громади із задоволенням такі ініціативи підтримували б. З прикордонними з Україною містечками можна було б організувати автобусне сполучення, возити туди колективи і промотувати нашу держави. Для цього потрібна виключно політична воля уряду – наголосив член політради ПП «Пропозиція» Іван Фурсенко.

Маєте пропозиції?

Зустрічаємось кожного вівторка о 19.00 в голосовому чаті нашого Телеграм-каналу: https://t.me/propositioner

Та щочетверга о 19.00 в соцмережі Clubhouse: https://www.joinclubhouse.com/club/club-proпозиціонери