Укргідрометцентр показав напрямок ймовірного переміщення радіації з України до країн Європи

запорожская аэс

У випадку аварії на Запорізькій АЕС та Хмельницькій АЕС, від радіоактивного забруднення постраждала б не лише Україна, а й ряд інших країн Європи, пише Gorsovet, посилаючись на пост Укргідрометцентру у Facebook.

Під загрозою опинилися б Молдова, Румунія, Греція, Болгарія, Туреччина, Угорщина, Словаччина та Польща.

Результат моделювання умовного викиду на ЗАЕС з початком о 17:33 (Київ) 4/09/2022 і з тривалістю 15 годин показує, що повітряні маси 4 вересня можуть транспортувати викиди ЗАЕС (в наслідок УРА), на південь над територією Запорізької та Херсонської областей і всією територією тимчасово окупованого Криму. Пройшовши над Чорним морем, повітряні маси почнуть переміщатись на захід на територію Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії.  Потоки атмосферних мас Північно-Атлантичного антициклону, підхопивши викиди (УРА) ПУАЕС поширюватимуть їх на південний захід. Розсіювання викидів продуктів діяльності ХАЕС підхоплять південно-східні вітри і донесуть до території Молдови, Румунії Угорщини, Словаччини та Польщі.  - сказано в повідомленні Укргідрометцентру.

Разом з тим, за інформацією Укргідрометцентру, радіаційна ситуація навколо Рівненської АЕС, Південно-Української АЕС, Хмельницької, Запорізької АЕС та ЗВ ЧАЕС за даними НГМС у 100-км зоні навколо АЕС, залишалася стабільною, перевищень не зафіксовано, а зміни, які фіксувалися АСКРС ЗВ ЧАЕС, Чорнобильської, Рівненської, Хмельницької АЕС та ПУАЕС перебували в межах звичних коливань вимірюваних величин потужності експозиційної дози (ПЕД).

радиация

Нагадаємо, розташована на окупованій території Запорізька АЕС працює з радіаційними ризиками.