Унікальна колекція цеглин представлена в Музеї історії Дніпра

1-21

У Музеї історії Дніпра, який розташований за адресою вул. Воскресенська, 14, на загальний огляд виставлена частина колекції відомого дніпровського краєзнавця Павла Маменка. Про це повідомляє “Наше місто”. Це 54 цеглини, які були зроблені у Катеринославі наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття.

–        Наш музей створювався у 2020 році, тоді до нас і потрапила ця колекція, – розповідає Святослав Чирук, заступник директора з наукової роботи Музею історії Дніпра, кандидат історичних наук. –  Звісно, насправді у Павла Павловича набагато більше цеглин, але ті, що він нам передав, дуже цікаві. Наприклад, є екземпляр з ініціалами Іони  Майданського, якому належав один з заводів. Або цеглина з надписом «Вера», яка була створена на заводі Віри Островської – єдиної жінки-власниці  цегельного заводу у нашому місті.

Є у колекції Павла Маменка і цеглина з надписом London. Насправді вона немає ніякого відношення до столиці Британії, була вироблена на заводі того ж самого Майданського. У цього підприємця також були цеглини з надписами «Париж», «Берлин» – все заради того, щоб катеринославці «клювали» на іноземні назви і замовляли саме цей товар. Насправді вся цегла виготовлялась виключно у Катеринославі, бо везти її здалека було б нерентабельно.

За матеріалами Наше Місто.