Уряд Зеленського провалив закупівлю ліків для онкохворих дітей України - Федина

Без названия (80).jpg

Президент Зеленський та його уряд витрачають кошти з фонду боротьби з коронавірусом лише на власний передвиборчий піар, повністю проваливши закупівлю необхідних препаратів для лікування в тому числі і дітей з важкими захворюваннями.

Про це сказала народна депутатка фракції "Європейська Солідарність" Софія Федина на брифінгу у Верховній Раді.

"Я сьогодні звертаюся до президента України, прем’єр-міністра, міністра охорони здоров’я – перестаньте бавитися у вибори. І, нарешті, робіть свою роботу. І передавайте кошти, які виділені на забезпечення медичної сфери. Інакше кожна дитина, яка не отримає державою обіцяного лікування буде на вашій совісті", – заявила депутатка.

Софія Федина підкреслила, що зараз відбувається відкритий дерибан коронавірусного фонду і замість того, щоб забезпечувати лікарні, допомагати лікарям, пацієнтам всі, ці кошти використовуються для піару "Слуг народу" і Зеленського під час виборів, розбудовуючи дороги за рахунок коронавірусного фонду.

"Ми зіткнулися зі складнішою проблемою, яка стосується зокрема онкохворих дітей. До мене надійшло звернення наглядової ради Рівненської обласної дитячої лікарні. Але мушу наголосити – таку ситуацію ми маємо в усіх регіонах України", – зазначила вона.

За словами Софії Федини, наглядова рада лікарні звернулася до неї, оскільки усі можливості на місцевому рівні, як організаційні, так і фінансові, уже вичерпані.

"Суть проблем в тому, що станом на 18 вересня у Рівненські обласній дитячій лікарні відсутні основні препарати хімієтерапія для лікування дітей, що мають різні види гострого лейкозу. Препаратів хімієтерапія для лікування деяких інших видів раку залишилося орієнтовно на один, може на два місяці. В лікарні відсутні лікарські засоби для лікування дихальних розладів у новонароджених дітей та вірусних гепатитів у дітей, критично мала кількість препаратів для лікування дітей із вродженими імунодефіцитами, дитячим церебральним паралічем, резистентною формою ревматоїдного артриту та тест-смужок для глюкометрів для визначення рівня цукру для дітей з цукровим діабетом", – розповіла депутатка про суть звернення.

До середини 2020 року забезпечення необхідними препаратами відбувалося за рахунок закупівель здійснених із державного бюджету за попередні два роки. У 2018-2019 роках забезпечення медикаментами онкохворих дітей з боку держави становило майже 90% від усіх потреб.

За словами Софії Федини, станом на середину вересня 2020 року міністерство охорони здоров’я так і не виділило коштів, не провело закупівлю ліків для важкохворих дітей за жодною із десяти програм і жодної централізованої поставки ліків за потребою у 2020 році не було здійснено.

"Більшість життєво необхідних препаратів просто відсутні на складах лікувальних закладів. Батьки онкохворих дітей навіть за наявності коштів не можуть придбати ці ліки офіційно, а будуть шукати їх через інтернет, наражаючись на смертельну небезпеку отримати неякісні або недієві препарати хімієтерапія", – також наголосила депутатка.

Софія Федина підкреслила, що МОЗ має нарешті відновити державні закупівлі критично важливих препаратів.