В Україні готують нову систему оплати навчання у закладах вищої освіти

20240201_1045

В Україні планують запровадити нову систему прийому абітурієнтів на навчання за державним замовленням. Замість традиційного держзамовлення планують запровадити систему грантів, а також надати студентам більше гнучкості у виборі темпу навчання. Про це пише «Наше місто» з посиланням на сайт Верховної ради України.

Так, 5 січня Кабінет Міністрів погодив проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам”. Невдовзі законопроєкт надішлють на розгляд до Верховної Ради України.

Законопроект не містить чітко визначеної кількості бюджетних місць. Натомість, обсяг держзамовлення встановлюватиметься Мінекономіки щороку, ґрунтуючись на актуальних потребах України. Після повноцінного впровадження нового механізму фінансування, прогнозування обсягу держзамовлення стане можливим заздалегідь.

Держзамовлення охопить практично всі спеціальності. Кількість місць на кожній з них буде варіюватися залежно від потреб держави, які можуть змінюватися з часом. Це, в свою чергу, може призвести до змін у переліку доступних спеціальностей.

Система регіональних коефіцієнтів не буде використовуватися, адже вона суперечить принципу недискримінації. Сума державного гранту на навчання залежатиме від результатів ЗНО/НМТ та обраної вступником спеціальності.

Вступники зможуть обирати університет та отримувати грантове фінансування.

Нова система вступу надає абітурієнтам більше свободи та можливостей. Вступники матимуть фіксовану суму, яку вони зможуть спрямувати до будь-якого університету, де хочуть навчатися.

Оскільки кількість місць у закладах вищої освіти обмежена, під час зарахування буде враховуватися конкурсний бал. Ті, хто не завершив навчання за кошти державного або регіонального замовлення, зможуть отримати грантове фінансування за умови відшкодування коштів за період навчання за держзамовленням.

Важливо розуміти, що у випадку відрахування студента з університету, він втрачає джерело фінансування. Проте, повернення вже використаних коштів не вимагається. Грант надається на 4 роки навчання. Сума гранту індексується з урахуванням інфляції. Це означає, що збільшення вартості навчання призведе до збільшення суми гранту.

Студенти, які навчатимуться за державні гранти або власні кошти, не матимуть зобов’язань щодо відпрацювань.