В Україні готують зміни у графіку навчання для економії енергоресурсів

0200w4k9-731f-1376x768-1

У зв’язку з потребою економії енергоресурсів, Міністерство освіти і науки рекомендує університетам та коледжам розпочати навчальний рік 2024-2025 у першій половині серпня, а також скоротити кількість навчальних днів взимку. Про це повідомляє «Наше Місто» з посиланням на Освіта.UA.

Такі зміни графіку навчального року було запропоновано, аби оптимізувати використання енергоресурсів та забезпечити безперебійний освітній процес протягом осінньо-зимового періоду. Таким чином, згідно з рекомендаціями, навчальний рік для всіх студентів, крім першокурсників, має розпочатися раніше.

Додатково, рекомендується використовувати суботні дні як робочі в теплі місяці року, щоб зменшити навантаження на енергосистему взимку.

Окрім того, зважаючи на можливі перебої з енергопостачанням у зимовий період, Міністерство освіти України пропонує закладам освіти розглянути наступні рекомендації щодо планування навчального процесу на 2024/25 навчальний рік:

Перенести заліково-екзаменаційну сесію, практичну підготовку, виконання курсових та кваліфікаційних робіт, а також подовжені канікули на період з середини листопада 2024 року до середини березня 2025 року.
За потреби, продовжити освітній процес до кінця липня 2025 року (за винятком випускних курсів). У такому разі заняття можуть проходити в дистанційному форматі.
Для забезпечення безпеки навчання, вищим навчальним закладам та коледжам рекомендується проводити освітній процес в аудиторному або змішаному форматах. Це може відбуватися в приміщенні самого закладу або його окремому корпусі, за умови дотримання розрахункової місткості споруд цивільного захисту.

У тилових регіонах планується переважно очне навчання, з урахуванням безпеки всіх учасників освітнього процесу. Цей план буде погоджений з обласними військовими адміністраціями.

В прифронтових та прикордонних областях Міністерство освіти та науки рекомендує проводити навчання в укриттях або на базі інших закладів освіти в тилових регіонах. Формат навчання може бути змішаним, а в деяких випадках – дистанційним.