В Україні продовжать воєнний стан та мобілізацію

зсу

Президент Володимир Зеленський пропонує продовжити термін воєнного стану в Україні. Про це повідомляє Горсовет з посиланням на сайт Верховної Ради України.

Проект закону №7389 про затвердження указу президента "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" зареєстрований у парламенті 18 травня. Також гарант вніс до ВР проект закону про затвердження Указу президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації". Тексти документів ще не з'явилися. 

Життя під час воєнного стану: що заборонено

Нагадуємо, під час воєнного стану в країні допускається особливий режим в'їзду та виїзду, обмежується свобода пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів. Встановлюється комендантська година. Можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України, зокрема була заборонена партія ОПЗЖ.

Скільки діє воєнний стан

Нагадаємо, 24 лютого Зеленський своїм указом запровадив воєнний стан у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Після цього парламент декілька разів за ініціативою президента продовжував термін дії воєнного стану - наразі в Україні до 25 травня триває цей стан.

В інтернеті шириться думка, що воєнний стан може тривати не більше, ніж 3 місяці. Однак люди плутають воєнний стан з надзвичайним. Як розповідає юрист Олександр Моргун, в Законі України "Про правовий режим воєнного стану" не прописані обмеження щодо продовження та терміну воєнного стану. Тому воєнний стан може тривати стільки, скільки триватиме загроза для України. Однак воєнний стан може діяти як по всій Україні, так і в окремих регіонах. Тому після 25 травня можливе припинення воєнного стану в деяких областях України, а разом з цим може бути знята комендантська година, полегшений режим виїзду та в'їзду до регіонів.

Мобілізація: що далі

24 лютого разом з воєнним станом була оголошена загальна мобілізація. Військовообов'язковим чоловікам віком від 18 до 60 років було заборонено залишати країну, окрім низки винятків. Згідно з указом Зеленського, мобілізація мала проводитись протягом 90 діб — тобто до 24 травня.

Тепер в країні буде продовжена мобілізація чоловіків для служби в Збройних силах України. Проте вона матиме вибірковий характер, адже, за словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, наша армія укомплектована на 100% в аспекті особового складу.

Спосіб вручення повісток та повідомлень військовозобов'язаним про те, що вони мають з’явитися до військового центру комплектування, чітко не передбачений. Їх мають повідомити, і вони мають обов’язок зʼявитися. Люди, які цього не хочуть, називають це примусовою мобілізацією, але вона є обовʼязковою. Добровільною є лише служба за контрактом.

Раніше ми писали: Кожен зниклий під час війни має бути знайдений, кожен окупант і пропагандист - покараний