В Україні раптово подорожчала морква: чому створюють її дефіцит

морковь

Українські фермери підвищують відпускні ціни на моркву через активізацію попиту, повідомляє Gorsovet з посиланням на аналітиків проекту EastFruit.

За даними експертів, причиною збільшення попиту на моркву стала бурхлива закупівельна діяльність з боку великих оптових компаній та роздрібних мереж напередодні Нового року, а також завершення реалізації продукції з необладнаних сховищ.

Сьогодні фермери готові відвантажувати якісну моркву не дешевше за 15-20 грн/кг ($0,41-0,55/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Однак при цьому галузеві експерти наголошують, що тенденція зростання цін відзначається виключно у сегменті моркви високої якості, яку закуповують для тривалого зберігання.

Гравці ринку кажуть, що більшість українських господарств призупинили продаж моркви та чекають на ще більшео зростання цін При цьому основний обсяг врожаю закладений на зберігання, а до реалізації пропонують лише надлишки. Внаслідок цього пропозиція моркви на ринку дещо обмежена.

Станом на зараз ціна на якісну моркву в Україні вже в середньому у 2,9 раза вища, ніж рік тому. При цьому деякі виробники планують і надалі підвищувати ціни за умови збереження сучасних темпів збуту.

Нагадаємо, ми писали, як в Україні змінилися ціни на курятину, гречку, вершкове масло.