В Україні узаконили покоївок, прибиральників та інших домашніх працівників

klining-kompanija-ili-shtatnyj-uborshhik

В Україні легалізували домашніх працівників, таких як покоївки, прибиральники, ремонтники, садівники та інші. Що тепер зміниться, – розповість «Наше Місто» з посиланням на заступника голови Фінансового комітету Верховної Ради Ярослава Железняка.

В Україні було прийнято законодавчі зміни, які регулюють працевлаштування осіб, які працюють у сім’ях за наймом. Спеціальні трудові договори будуть застосовуватися до цієї категорії працівників лише у випадках регулярної та постійної зайнятості. Це спрямовано на перехід цих працівників з неформального сектора економіки та забезпечення їх соціального захисту.

Законопроєкт №5695 було ухвалено у Верховній Раді на другому читанні з загальною підтримкою. За нього проголосували 231 нардеп. Тепер необхідно отримати підпис спікера парламенту та президента України. Закон набуде чинності через три місяці з моменту опублікування.

«На сьогоднішній день більшість таких осіб (домашніх працівників. – Ред.) перебувають у тіньовому секторі економіки, не мають належного рівня соціального забезпечення, не можуть розраховувати на передбачені законодавством про працю гарантії своїх трудових прав. Вони зазвичай не отримують гідної та справедливої оплати праці, позбавлені державного захисту від дискримінації, насильницьких та інших дій, які порушують їхню честь та гідність з боку роботодавця», – зазначають автори законопроєкту.
Таким чином до Кодексу про працю буде внесено новий розділ під назвою «Праця домашніх працівників». За домашнього працівника вважатиметься особа, яка проводить не менше 40 годин на місяць на обслуговування домогосподарства. Іншими словами, робота, виконана за оголошенням, наприклад, прибирання квартир раз на тиждень, не вважатиметься домашньою працею.

Роботодавцем буде вважатися один з членів сім’ї. Він зобов’язаний укласти з працівником трудовий договір у двох примірниках, де будуть вказані наступні дані:

  • імена сторін;
  • дата початку терміну дії договору;
  • термін дії договору, якщо він передбачений;
  • опис виду та характеру виконуваних робіт;
  • умови оплати праці та періодичність її виплати;
  • тривалість робочого дня;
  • умови щорічної відпустки.


Умови трудового договору для домашніх працівників мають деякі важливі положення. Наприклад, заборона розголошувати конфіденційну інформацію, яка стала відома у зв’язку з проживанням у домашньому господарстві. Робочий день може бути розподілений на частини, але загальна тривалість праці не повинна перевищувати 8 годин на день.

Трудовий договір може містити додаткові умови, крім тих, що передбачені законом. Наприклад, можливість надання житла працівникові може бути безкоштовною або за плату, але роботодавець не має права здійснювати відрахування заробітної плати за користування цим житлом без згоди працівника.

Зміни до договору можуть бути внесені тільки за згодою обох сторін і повинні бути зафіксовані письмово. Це дозволяє домашньому працівнику мати права та гарантії, які передбачені законодавством. Державне соціальне страхування та ведення трудових книжок для домашніх працівників можуть бути проведені на добровільній основі.

За матеріалами Наше Місто.