В Україні вперше заарештували мера-колаборанта: хто він та що йому загрожує

photo_2022-05-22_09-47-55

В Україні вперше заарештували мера-колаборанта. Про арест Олександра Харченка, призначеного «мером» російськими військовими під час окупації селища Димер Київської області, повідомляє Горсовет з посиланням на The Wall Street Journal

Невдовзі після в’їзду в Димер, місто на північ від Києва, наприкінці лютого російські війська призначили новим мером маловідомого місцевого підприємця. 39-річний Олександр Харченко зголосився допомогти окупаційним військам у спробах відновити основні служби та отримати визнання переважно недружнього населення.

Не довіряйте українським ЗМІ, російські солдати не ворожі, до них можна нормально підійти і вирішити з ними всі питання, – сказав він у відео, опублікованому Міноборони Росії 28 березня і знятому, як російські військові роздають їжу та ліки в Димері. «Не бійтеся їх, виходьте зі своїх підвалів».

Через п’ять днів російські війська раптово відійшли з Димера, коли вони згинали під тиском українського опору по всій Північній Україні. Пана Харченка з собою не взяли. Зараз "мер" перебуває під вартою, його судять за звинуваченням у співпраці з ворогом.

З Харченком журналістам не вдалося зв’язатися, бо він під вартою, але його мати Ірина сказала, що він просто намагався допомогти жителям Димера у важкий час, коли зникла офіційна українська влада.

Ті самі люди, які приходили сюди і казали: «Будь ласка, допоможіть нам», тепер обернулися проти нього, — сказала вона.

За даними Генеральної прокуратури, з початку вторгнення в Україні відкрито 914 кримінальних справ за державну зраду, яка карається довічним ув’язненням у воєнний час, і 788 – за співпрацю з ворогом, що карається 15 роками позбавлення волі. Підозрювані колаборанти, які все ще працюють на росіян на окупованих територіях, стикаються з ще більшими ризиками, оскільки українські війська бачать у них законні військові цілі.

Справа пана Харченка, єдиного призначеного росією міського голови, який наразі перебуває під вартою в Україні, підкреслює складність морального вибору під час російської окупації. За даними міської влади, у Димері близько 20 жителів були вбиті росіянами, а понад 40 досі вважаються зниклими безвісти і в основному перебувають у полоні в Росії. Проте мешканці розділилися щодо того, наскільки звинувачувати пана Харченка у своїх стражданнях.

im-547371

Зоя Коваль повідомила, що її чоловіка В’ячеслава Кольчуза, ветерана українських військових, який воював проти підтримуваних Росією держав, створених на Донбасі в 2014 році, затримали російські війська в Димері 11 березня. Она намагалась дізнатися про чоловіка через Харченко в наступні дні, але безрезультатно. Пізніше вона дізналася, що її чоловіка перевели на більшу російську базу в Гостомелі, а потім у в’язницю в Брянській області Росії, де він, ймовірно, перебуває сьогодні.

Люди його ненавидять. Я дивуюся, що він ще живи, – сказала пані Коваль про пана Харченка. 

Служба безпеки України, яка контролює затримання пана Харченка до суду, повідомила, що призначеного росією мера Димера підозрюють у наданні росіянам імен ветеранів війни на Донбасі та членів територіальної оборони, а також допомоги в окупації. сили іншими способами. У відомстві заявили, що не нададуть додаткової інформації та не нададуть підозрюваного для допиту. Українські правоохоронні органи не розголошують ім'я пана Харченка, але його особу підтвердили The Wall Street Journal представники місцевої влади.

Сусід пана Харченка Андрій Лісков, український військовий у відставці, який зберігав зброю у своїй оселі, каже, що його та багатьох інших ветеранів росіяни під час окупації не турбували. Коли росіяни прибули до міста, пан Лісков сказав, що попередив пана Харченка, що його вб’ють, якщо він повідомить про своїх сусідів. «Він знав багатьох людей, знав, скільки в мене зброї», – сказав пан Лісков. «Але він нікому не сказав».

Легітимно обраний мер Димера Володимир Підкурганний заявив, що у нього також немає жодних доказів того, що пан Харченко передав росіянам інформацію, яка призвела до чиєсь затримання. Пан Підкурганний переховувався, коли росіяни з’явилися в місті, які прибули з Білорусі на північ на другий день війни, але сказав, що йому вдалося видалити частину найбільш конфіденційної інформації зі свого офісу.

Якби я залишився, можна було б співпрацювати, чого я б не робив, опинитися в підвалі або бути ліквідованим, – сказав пан Підкурганний.

im-547351
Так чи інакше, за словами жителів, росіянам вдалося отримати військові справи Димера, включно з іменами та адресами близько 150 колишніх військовослужбовців і ветеранів Донбасу, які зберігалися у військкоматі на одному поверсі з мерією.

Один із перших російських контрольно-пропускних пунктів був встановлений за декілька хвилин ходьби від родинного будинку пана Харченка, де залишається припаркована червона вантажівка, яку він використовував для свого бізнесу з торгівлі одягом та взуттям. «Я вас так довго чекав», — сказав пан Харченко російським військовим, коли вони вперше прибули, показавши їм свій телефон і похвалившись, що дивиться лише російські ЗМІ.

На той час через бойові дії було перервано постачання електроенергії та газу. Сигнал мобільного телефону досягав лише кількох місць. Харчування почало закінчуватися, оскільки дороги до Києва були перекриті після того, як українські війська підірвали міст на південь від Димера, щоб уповільнити просування росіян. Єдиним способом евакуації людей та привезення їжі та ліків був ризикований переход на невеликих човнах через крижану воду Київського моря, величезного водосховища на північ від дамби на Дніпрі.

Пан Харченко і його друг вирішили об’єднатися, щоб працювати з росіянами над доставкою гуманітарної допомоги в Димер, – розповіла мати пана Харченка Ірина.

Всі люди були голодні, тут не було що їсти. Окупація була важка, і він лише намагався допомогти, – сказала вона, додавши, що її син був засмучений, коли дізнався про витік військових документів.

Російські чиновники зверталися до більш відомих жителів Димера, які залишилися в місті, з пропозиціями про співпрацю, але зазвичай отримували відмову.

Давайте працювати разом, ви будете добре жити, мати високі пенсії, дешевий газ, дешеву електроенергію, – сказав  тоді російський офіцер Світлані Станкевич, депутату міської ради.

Вона каже, що відповіла, що застаріла для будь-якої публічної ролі. «Скажіть мені, де живуть націоналісти», — наполягав офіцер, — сказала вона. «Що ви маєте на увазі під націоналістом?» Пані Станкевич каже, що заперечила. «Якщо мені подобається моя батьківщина, як і тобі, чи робить це мене націоналістом?»

У Димері, як і в інших окупованих частинах України, російські війська намагалися використати роздачу «гуманітарної допомоги» для набору агітаційних балів та легітимізації окупації. Наприкінці березня ситуація в Димері була настільки жахливою, щоб довга черга місцевих жителів заповнила головну вулицю, коли прибула партія продуктів харчування та медикаментів зі знімальною групою Міноборони Росії.

Пан Харченко з’явився на заході з пачкою російських газет у бейсболці із символом Корпусу морської піхоти США та девізом «The Few, The Proud». Росіяни створювали робочі місця та забезпечували місто необхідними припасами, сказав він російському військовому інтерв'юеру.

Російські солдати, одягнені в бронежилети і приховані обличчя, доставляли пачки соку, туалетного паперу та консервів. Один із них, медик, роздавав жінкам похилого віку рецептурні ліки від цукрового діабету та гіпертонії. «Нехай вам Бог допоможе», — сказала одна з жінок на записаному кадрі, коли вона відходила.

На своїй новій посаді пан Харченко також безуспішно працював з росіянами, намагаючись відремонтувати газопровід та електромережу.

«Кожного ранку він їздив вулицею, заїжджав і казав: «Привіт дівчата, скоро буде електрика»», – розповіла сусідка Олена Жигалова. «Він був такий щасливий, що тепер був босом. Чоловік був просто сяючий, він так хотів цього».

Пана Ліскова, сусіда пана Харченка, викликали до муніципалітету на зустріч з паном Харченком та російськими офіцерами. Раніше він працював у компанії мобільного зв’язку «Київстар» і каже, що пан Харченко попросив його намалювати на карті розташування веж мобільного зв’язку в регіоні. Пан Лісков сказав, що відповів, що не пам’ятає цієї інформації.

Мобільні телефони ставали критичною проблемою для росіян, оскільки їхні позиції обстрілювалися безпілотниками, артилерією та невеликими українськими групами опору, які діяли з сусідніх лісів. У багатьох місцевих жителів на телефонах були зображення російських позицій і колон, що могло призвести до затримання або ще гірше, якщо їх спіймали.

im-547358

Олександр Стрілецький, сусід пана Харченка, сказав, що намагався зателефонувати в точку, де ще був прийом 23 березня, коли його зупинили російські війська. У його акаунті в соцмережі Viber вони знайшли фотографії російської самохідної установки, яка була знищена неподалік, а також підірваного мосту. За його словами, йому зав’язали очі і відвезли до невеликої комори на Димерському металургійному заводі, де його затримали разом із близько 30 людьми.

В якийсь момент росіяни почали стріляти в стелю, на якій досі є рябини, оскільки намагалися залякати затриманих, розповів пан Стрілецький.

1 квітня після нічного обстрілу з боку наступаючих українських військ російський підрозділ на металоконструкційному заводі ненадовго відійшов. Нічний сторож, який залишився, Владислав Жуков використав момент, щоб відімкнути двері комори та звільнити в’язнів.

Якби вони повернулися, вони б нас стратили або вивезли до Росії, – сказав пан Стрілецький, коли вперше відвідав свою колишню камеру.

im-547363

Наступного дня росіяни назавжди пішли з Димера. З ними до Білорусі втік друг пана Харченка. Чому сам пан Харченко залишився – це предмет дискусії. Його мати Ірина розповіла, що того ранку помчала до ратуші, попередивши сина, що росіяни від’їжджають. «Він сказав мені у відповідь, але чому я маю піти? Я нічого поганого не зробила, це мій дім», – сказала він.

Міський голова пан Підкурганний каже, що пан Харченко тоді казав мешканцям, що росіяни насправді не покидають Димер і повернуться через пару днів. «Він дійсно вірив, що росіяни будуть тут назавжди», – додав пан Лісков.

Депутат міської ради пані Станкевич зазначила, що для росіян такі колаборанти, як пан Харченко, просто одноразові. «Навіщо нам потрібен зрадник?» сказала вона. «Людина, яка зрадила один раз, завжди може зрадити знову».