Величезна втрата: на Дніпропетровщині помер відомий іконописець, якого знали в усьому світі

умер прощание свеча 3500

У місті Нікополь Дніпропетровської області сталося непоправне горе. Пішов іх життя відомий громадский діяч, почесний громадянин міста, людину, творчіть якої знали у всьому  світові - Марк Продан. Це величезна втрата для місті та України, передає Горсовет з посиланням на Нікопольську міську раду.

умерр

З глибоким сумом сповіщаємо, що на 88 році пішов з життя відомий український художник, іконописець, письменник, Почесний громадянин міста Нікополь – Продан Марк Дмитрович.
Його внесок у розвиток нашої громади важко переоцінити. Свідченням цього є багаторічна плідна і високопрофесійна праця митця.
Марк Дмитрович народився 11 вересня 1933 року в м. Нікополь.
З 1941 року закінчив у Нікополі середню школу, технікум, художню студію.
1987 р. працював у Нікопольських майстернях Дніпропетровського Художнього виробничого комбінату.
У 1993 році заснував першу в Україні іконописну школу, де був першим викладачем до 2000-х років, а також школу лицьового шиття.
Марк Дмитрович написав понад 2000 ікон, у тому числі три іконостаси для м. Нікополя та один у м. Жовті Води. Він створив та подарував громаді ікону покровителя нашого міста святого великомученика Микити.
Нагороджений Грамотою Міністерства культури, Грамотою митрополита України, орденом «Знак Пошани», медаллю «2000-річчя від Різдва Христового», орденом преподобного Нестора Літописця.
Провів 27 персональних виставок, його роботи знаходяться у приватних колекціях Німеччини, Італії, США, Анголі, Болгарії, Ізраїлю, Великого Герцогства Люксембург.
Поділяємо біль та горе рідних. Вічна і світла пам'ять про Марка Дмитровича Продана назавжди залишиться в серцях нікопольців, - написано в повідомленні.

Редакція сайту Горсовет висловлює щирі впівчуття рідним та близьким покійного.

Нагадаємо, раніше ми писали Кривой Рог после вчерашних ракетных ударов: важная информация от Вилкула  Резніченко доповів, як минула на Дніпропетровщині  ніч та яким є ранок