«Велике будівництво» замість боротьби з коронавірусом: спалах небезпечної хвороби на совісті обласної влади Дніпропетровщини   

Спалах_корона_вірусу_на_Дніпропетровщині+врезки.jpg

Смертність зростає, лікарні завантажені, а медиків не вистачає. Кількість інфікованих у регіоні стрімко збільшується, але обласна влада Дніпропетровщини продовжує ігнорувати надзвичайну ситуацію.

Дніпропетровська область кожного дня б’є «рекорди» з кількості захворівших на коронавірус. В результаті, десятки міст та районів області відведені до «оранжевої зони», в лікарнях бракує ліжок для тяжкохворих, майже неможливо зробити тести або комп’ютерну томографію. Черги складаються з сотень людей, а більшість громадян просто не мають грошей, аби ці тести зробити. В результаті, за офіційними даними, тільки в Дніпрі кількість заражених наблизилася до 5000 осіб. До 70 випадків – летальних.

При цьому з боку обласної влади відбувається спроба перекласти провину за зростання захворюваності на місцеву владу. Святкування Дня міста в Дніпрі - не єдиний подібного роду захід, який проходив і в інших містах (Миколаїв, Запоріжжя) і не призвів до зростання захворюваності. У той же час в літній період постійно проходили масові розважальні заходи в приватних закладах, і статистика не показувала подібної динаміки. Відповідно, причини необхідно шукати в збільшенні кількості контактів людей, які приїхали з інших карантинних зон.

Серед причин зростання кількості захворювання на Covid-19 експерти називають завершення сезону відпусток, повернення студентів до навчання, недотримання карантинних вимог організаторами різних заходів. Зокрема, не останню роль у збільшенні кількості захворювання коронавірусом могли зіграти і всім відомі екскурсії до Харкова, які були організовані народним депутатом від Партії "Слуга народу" Кирилом Нестеренком. Харків вже досить тривалий час перебуває в "помаранчевій" зоні, балансуючи на межі "червоної". Возити туди людей на екскурсії – великий і невиправданий ризик.

Довідка: з самого початку пандемії коронавірусу в Україні, благодійний фонд Петра Порошенка витратив більше 100 мільйонів гривень на допомогу лікарням та медичному персоналу, які залишилися сам на сам з небезпечною хворобою. Тільки від П’ятого президента України було передано:
- 130 тисяч захисних костюмів для медиків;
- 10 тисяч захисних окулярів;
- 50 тисяч швейцарських ІФА-тестів;
- 50 апаратів ШВЛ;
- 10 портативних рентген-апаратів; 
- 200 медичних закладів по всій країні отримали фінансову допомогу.
- 80 тисяч пар нітрилових рукавичок
Cтає очевидним, що влада Дніпропетровської області була не готова до спалаху на коронавірус й терміно шукає винних. Грошей немає ні на безоплатне проведення тестів, не на їх закупівлю, ні на забезпечення лікарів засобами захисту.

Час пригадати, що із 19 мільярдів, які вже були виділені з Фонду боротьби з COVID-19, лише 3,2 мільярди, виділених МОЗ, пішли безпосередньо на потреби лабораторних центрів та лікарень. У цілому ж з бюджету України було виділено 64 млрд.грн. на боротьбу з інфекцією. Але монобільшість у парламенті прийняла новий закон, яким дозволив, зокрема, витрачати кошти з фонду по боротьбі з COVID-19 на ремонт доріг, програму «велике будівництво», та «розкидано» по іншим міністерствам на латання дір в їх бюджеті. Ця новина викликає запитання – яке відношення ремонт доріг має до боротьби з COVID-19? Про це блюзнірське відношення теперішньої влади до безпеки громадян України, про що  неодноразово наголошували члени політичної партії «Європейська солідарність». 

Gorsovet.jpg

«Нездатність влади захистити людей – це перший і головний показник непрофесійності та дилетантства, - наголошує голова передвиборчого штабу політичної партії «Європейська солідарність» Максим Курячий. – В біді сьогодні опинився не тільки мільйонний Дніпро, а перш за все села і селища Дніпропетровщини. Там немає лабораторій, там не фіксуються випадки захворівших, і тим паче не надається термінова допомога людям. І причина не в місцевій владі, а у відсутності дій з боку держави, обласної адміністрації на забезпечення всієї необхідної допомоги. Місцева влада сьогодні сам-на-сам опинилася зі страшною хворобою. Тому я говорив і не втомлюся повторювати – саме сильна місцева влада, здатна створити безпечне життя для жителів громад, боротися проти свавілля державних чиновників. Кандидати на місцевих виборах від «ЄС» це добре розуміють і будуть справжніми захисниками інтересів місцевого самоврядування», - підкреслив Максим Курячий.