Верховна Рада проголосувала за збільшення податків

Хто забув забрати свої гроші?

Експерти прогнозують, що після збільшення відрахувань із зарплат, українці будуть отримувати на руки на 3,5% менше коштів. Кого ці зміни не торкнуться та що буде із зарплатами за жовтень розбирався сайт «Наше місто».

Верховна Рада 10 жовтня у другому читанні ухвалила законопроєкт про збільшення податків. До голосування парламент вніс зміни у документ, відхиливши підвищення військового збору для захисників, та залишив його на рівні 1,5%.

Підвищення податків підтримали 247 народних депутатів. Про це повідомив заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк.

unnamed (2)

Що змінює голосування за податки:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5% (за винятком військових);
  • встановлення військового збору розміром 1% від доходу для ФОП 3 групи;
  • встановлення військового збору для ФОП-платників єдиного податку 1, 2 та 4 груп на рівні 10% мінімальної зарплати;
  • встановлення ставки податку на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ на рівні 25%;
  • щомісячне подання звітності ПДФО (для економічного бронювання);
  • 50% податок на прибуток банків у 2024 році.


За словами Железняка, мова йде про «історичне велике збільшення податків на 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд в наступному». 

Нагадаємо, що після другого голосування документ мають підписати голова парламенту, президент і тільки після публікації в газеті «Голос України» та у Відомостях Верховної Ради закон набуде чинності.

«Впровадження буде «заднім числом» з 01 жовтня, – написав нардеп. – Умовно після 15-го жовтня він набере чинності та заднім числом з 01 жовтня піднімуть військовий збір з 1,5% до 5% на всі зарплати в кінці місяця». 

Що буде із зарплатами за жовтень після підвищення податків

Через те, що закон набере чинності «заднім» числом, бухгалтерії підприємств чекають нервові дні.

«Десь 14-15 жовтня всім виплатять аванс і люди фізично отримають гроші в руки. З нього військовий податок буде ще 1,5% (так як закон ще не вступив в силу). Але потім податок за той самий жовтень стане вже не 1,5%, а вже 5%…..в тому числі з авансу», – повідомив представник Верховної Ради.

Що ж робити роботодавцю, бо він вже виплатив аванс і гроші назад не забере? Мінфін пропонує просто забрати ці гроші при виплаті зарплати.

«Тобто десь в кінці цього місяця людям зарплата прийде мало того, що вже менше на -3,5% підвищення військового збору, так і ще мінус ті гроші з авансу… Ось я просто уявляю реакцію працівників, особливо бюджетників соціальної сфери», – написав Ярослав Железняк.

 unnamed (1)
 
В Головному юридичному управлінні ВР вважають, що «окремі положення (законопроєкту – ред.) не відповідають Конституції, не узгоджуються із законами України. Експерти наголосили, що закони не мають зворотної дії в часі, тобто підвищувати податки «заднім» числом не дозволяє основний закон України.

За матеріалами Наше Місто.