Як сьогодні живуть ринки Дніпра

photo_2024-02-23_16-35-38

Дніпро, четверте за величиною місто України, відоме не лише своєю промисловістю, а й жвавими ринками, які є невід’ємною частиною його культурного та економічного життя. Ці шумні базари, де можна знайти все – від свіжих продуктів до модного одягу. Вони пропонують унікальний погляд на місцевий колорит та є важливим джерелом доходу для багатьох жителів міста.

Дніпро може похвалитися безліччю ринків, кожен з яких має свій неповторний характер. І хоча велика кількість супермаркетів у місті створює їм конкуренцію, ринки у Дніпрі продовжують жити та розвиватися.

Як змінилися вони за останні роки, що пропонують своїм покупцям та наскільки безпечно купувати там продукти, пише “Наше місто”.

«Озерці» не завадили ні ковід, ні війна

Центральний ринок “Озерка” – один із найстаріших та найбільших ринків міста. Тут можна знайти практично все: від сезонних фруктів та овочів до м’яса, риби та молочних продуктів. Ці товари продаються в критому павільйоні, де також представлена бакалія та соління.

Ціни на м’ясо на “Озерці” – нижчі, ніж у супермаркетах, але вищі, ніж у спеціалізованих м’ясних магазинах, таких як “М’ясолюб” чи “Свіжина”. З асортименту – переважно традиційне м’ясо – свинина, яловичина, багато різноманітного сала, курятина, качки. Баранина тут продається нечасто.

М’ясні ряди починають пустіти десь у районі обіду – м’ясо там лежить просто на прилавках без холодильників, а продавці встигають до цього часу розпродати більшу частину товару і часто можна купити продукт з непоганою знижкою. До речі, якщо у вас чуйний нюх, м’ясні ряди можуть навіть викликати блювотний рефлекс – сильний запах сирого м’яса просто валить з ніг.

З молочними продуктами ситуація схожа, якщо прийти на ринок після 14:00, то можна залишитися без покупок.

На вулиці, в торгових рядах продається широкий асортимент товарів – від одягу, взуття, постільної білизни до електроніки, побутової техніки та посуду. Ціни на ці товари дуже демократичні, не зрівняти з магазинами, а від вибору просто розбігаються очі. Тут можна знайти речі на будь-який гаманець – все залежить від запитів покупця.

Торгівля на «Озерці» завжди йшла бадьоро, ні ковід, ні війна не змогли сильно торкнутися центрального ринку. Як кажуть продавці, товар є, покупці (у тому числі й постійні) – теж.

Хоча навесні та влітку відвідувачів набагато більше – іноді навіть складно проштовхнутися в рядах з одягом чи сезонними овочами-фруктами. Також навесні на цьому ринку відкривається додатковий павільйон – з розсадою рослин. Він розташований перед центральним входом. Купити там можна все, що душа забажає – від розсади овочів і саджанців дерев до різних квітів і чагарників.

Зі змін, які відбулися з початку повномасштабного вторгнення – зараз на “Озерці” немає нічного гуртового ринку, так улюбленого багатьма містянами за справді низькі ціни. Зараз у сезон є вечірній, то ціни там складно назвати гуртовими, в принципі, їх можна порівняти з денними.

«Кодак» перетворився на лабіринт павільйонів

А ось ринок, який дійсно сильно змінився за останні роки – це «Кодак» на житловому масиві Перемога. Якщо ще з десяток років тому торгівля там була дуже жвавою, то зараз на відкритих торгових лавах – 2-3 продавці взимку та трохи більше влітку.

«Кодак» перетворився на лабіринт павільйонів, причому продуктових досить мало. Так, є два рибні, кілька овочевих, дуже непоганий кіоск з насінням, добривами та іншим садово-городнім асортиментом, але в основному там продається китайський ширвжиток (взуття, одяг, іграшки) та побутова хімія. Загалом ринок справляє досить гнітюче враження, особливо в сльоту або дощ – ходити по калюжах у пошуках відповідного товару задоволення нижче середнього.

До речі, і ціни на овочі-фрукти тут негуманні, багато товарів коштують значно дорожче, ніж на центральному ринку.

Також там влаштувалося дуже багато мережевих кіосків з випічкою, сухофруктами, пивом.

З цього ринку вздовж пр. Героїв часто організовується стихійна торгівля, де майже з землі бабусі продають ягоди, овочі, фрукти, квіти.

«Нагорка» – мажорне місце на Соборній площі

Ну і як не розповісти про те, що відбувається на напевно наймолодшому ринку в місті, і точно самому мажорному? «Нагорка» на Соборній площі – це особливе місце. В принципі, туди можна ходити на екскурсії дивитись на гарну їжу.

Будівля ринку нова, вона будувалася спеціально під ринок, який переїхав із закритої «Лагерки». Усередині приміщення просто стерильно – підлога виблискує, прилавки всі натерті до блиску, фрукти викладені акуратними гірками.

А якщо говорити про те, що тут пропонують покупцям – то чого тут тільки немає!

М’ясні ряди обладнані холодильниками, м’ясо на прилавках все загорнуте у харчову плівку. Окрім традиційних свинини, яловичини та домашньої курятини, тут пропонують кроликів, нутрій, качок. За вартістю можна сказати, що на м’ясних рядах товар дорожчий, ніж на «Озерці», але не критично.

Але тут є і м’ясні магазини, наприклад Meat in house, і ось там уже – чого тільки немає! І ягнятина, і баранина, і стейки різного ступеня витримки. Причому м’ясо не лише українське, є й американське, аргентинське і навіть новозеландське. І ціни на ці позиції відповідні – дешевше за тисячу гривень каре ягняти не купити.

З цим магазином сусідить рибний, де окрім звичного коропа, судака та щуки покупцям пропонують різні делікатеси. Кальмари, щупальця восьминога, різні креветки, шотландський лосось, устриці та навіть лобстери тут не рідкість. Тут же ж є відділ, де можна купити готові страви з цих товарів – спринг-роли, гравлакс, сашимі. А поряд невелике кафе, де можна поїсти гарячі страви з морепродуктів чи купити шубу чи форшмак додому. Ціни, звичайно, захмарні – так, 100 грамів оселедця під шубою коштує понад 50 грн. Удон із копченим вугром так і зовсім затягне під сотню.

Якщо говорити про фрукти та овочі, то тут теж дуже велика різноманітність – із супермаркетами не порівняти. Наприклад, тут цілий рік продається свіжа черешня. А ще всяка екзотика – королівське манго, пітахайя, маракуйя. Але й ціни на фрукти та овочі тут набагато вищі, ніж на тій самій «Озерці», а якщо порівнювати з супермаркетами – то в півтора рази.

Також тут є павільйон з елітними імпортними сирами, хамоном та ковбасами, багато точок із крафтовою продукцією українських виробників – ковбасами та сирами. Звісно ж, таке місце не могло залишитися без італійської пасти, соусів, різних видів оливкової олії та імпортних солодощів.

Головне, захопити сюди більше грошей, звісно, якщо ви непогано заробляєте.

Чи безпечно купувати продукти на ринках Дніпра
Як розповіли в Управлінні безпеки харчових продуктів у Дніпропетровській області, на всіх ринках є оснащені лабораторії санекспертизи, які стежать за якістю товару.

Виняток становить лише стихійна торгівля. Але зараз за цим суворо стежать – 7 лютого головною обласною військовою адміністрацією було підписано розпорядження щодо заходів про недопущення стихійної торгівлі харчовими продуктами у Дніпропетровській області.