Від ракетного удару по Дніпру постраждала екс-директорка музею, яка 20 років тому відмовила путіну

mycollages-100

Дніпрянка Надія Капустіна, яка раніше очолювала місцевий національний історичний музей ім. Яворницького, мріє повернутися до своєї квартири, яка була частково зруйнована через вибух ворожої ракети, яка 29 грудня поцілила у пологовий будинок. Жінка згадує цей ранок, як найстрашніший у житті.

kapustina.jpg3_-497x662

“Подарунки” під ялинку від рф


Пані Надія згадує ті страшні ранкові вибухи. Вона не встигла піти до укриття, тому рятувалася між двома стінами вдома та чула, як у її житлі від вибухової хвилі б’ється скло. Пізніше стане відомо, що розтрощено пів квартири. На допомогу відомій дніпрянці прийшли друзі – вони допомогли зібрати речі та організували її переїзд у безпечне місце. Зараз Надія Капустіна з донькою  мешкають у друзів.

kapustina.jpg4_-497x662

У нашому будинку вже ведуть відновлювальні роботи, чекаємо. Вдень ми приїжджаємо та самі намагаємось навести хоч якійсь порядок у квартирі. Розуміємо, що це розтягнеться не на один тиждень. Наприклад, у нас ковролін увесь у дрібному склі, його потрібно лише замінити, – розповідає екс-директорка історичного музею.

 

Мало хто з дніпрян знає, що Надія Капустіна увійшла в історію не лише нашого міста, а й всієї України, як жінка, яка відмовила у подарунку президенту рф путіну. У ті дні, понад 20 років тому, пані Надія навіть не здогадувалась, які події розгорнуться в Україні, Дніпрі, на її вулиці й врешті решт – у її квартирі.

Як козак Мамай не поїхав з путіним до москви


У 2001 році Надію Капустіну, директорку історичного музею, керівництво області змушувало віддати з колекціїї коштовну картину “Козак Мамай”. Її хотіли подарувати путіну, який прибув до Дніпра, щоб відвідати легендарний та засекречений “Південмаш”.

Надія Іванівна була обурена. Нехай Ермітаж по шматочку роздаровують, а українські скарби на подарунки не роздаються, казала вона, тримаючи справжню оборону попри загрози зверху.

 

Це музейний фонд України, надбання народу України. Я тоді запропонувала, щоб сучасний художник зробив авторську копію картини для подарунка. Але віддати музейний експонат  – це неможливо, – розповідає Надія Капустіна.


Мова йде про картину XVIII-XIX століть авторства народних художників. Таких картин у музеї було півтора десятка. Більшість з них належать до колекції засновника музею  – краєзнавця та історика Дмитра Яворницького. 

Є реплики від відомих художників, але путіну хотіли подарувати найціннішу картину з колекції. За попередніми підрахунками, її можна оцінити у сотні тисяч доларів, – пояснює колишня директорка історичного музею.

mycollages-2024-01-07t174014.412

 

Їй погрожували звільненням із таким скандалом, що на роботу її нікуди не візьмуть. Єдине, чим протистояла директорка музею, були обіцянки підняти галас на всю країну. Й це спрацювало.

Хто такий козак Мамай


Образ козака Мамая є одним із найважливіших символів української культури. Він уособлює собою такі національні ідеали, як свобода, незалежність, мужність, справедливість, патріотизм.

Образ козака Мамая виник у XVIII столітті і швидко став популярним у народі. Його зображували на картинах, вишивках, кераміці, піснях та думах. Козак Мамай був не просто історичною особистістю, а й уособленням ідеального українця. Він був сміливим воїном, який боровся за свою землю, і водночас талановитим музикантом і співаком, який любив життя.

Образ козака Мамая був особливо важливим у періоди, коли Україна перебувала під іноземним гнітом. Він був символом надії на краще майбутнє і надихнув багатьох українців на боротьбу за свою свободу.

У сучасній Україні образ козака Мамая продовжує залишатися важливим символом. Він є уособленням української нації, її героїчної історії та незламної волі.

За матеріалами Наше Місто.