Відмовити не мають права: НБУ повідомив важливу інформацію про гроші

гривн

Які правила діють під час війни та чи можна поміняти пошкоджені купюри. НБУ оприлюднив важливу інформацію. Що потрібно знати звичайним людям та касирам і продавцям, які зіткнуться зі зношеними або пошкодженими банкнотами і монетами. Чи потрібно списувати їх з рахунків, оскільки ви можете звернутися в будь-який банк України або регіональні підрозділи грошового обігу Нацбанку, де вам їх обміняють, повідомляє Горсовет з посиланням на прес-службу НБУ.

Також в НБУ дали важливу інформацію, які правила обміну діють для касирів і працівників підприємства, які працюють з готівкою.

Касир банку повинен без всяких обмежень приймати для обміну банкноти:

Для обміну значно зношених або пошкоджених банкнот та монет необхідно звернутися до будь-якого банку України (філій та відділень) або регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України.

Правила обміну для касирів та працівників підприємства, які працюють з готівкою

Касир банку повинен без будь-яких обмежень приймати для обміну банкноти:

які мають ознаки значного зношення або пошкодження, потертості, забруднення, відбитки штампів, надриви та надрізи, отвори, відірвані краї або кути;
зберегли цілу частину площею не менше ніж 55% своєї початкової площі;
розірвані (розрізані) на дві частини, на яких збереглись обидва однакові номери та серія, і загальна площа цих частин не менша ніж 55% початкової площі банкноти.

Працівник підприємства, який працює з готівкою (магазини, аптеки, АЗС, заклади харчування тощо) не приймає для розрахунку значно зношені та пошкоджені банкноти і монети та рекомендує споживачам звернутися до будь-якого банку України (філій та відділень) для обміну такої готівки.

Нагадаємо, раніше ми писали У Дніпрі з води витягли тіло чоловіка, якого розшукували дві доби  Злочин стався на Робочій: поліція Дніпра затримала двох чоловіків, які викрали людину